Botuliinitoksiini purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa - Sevon, Tiia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Botuliinitoksiini on Clostridium botulinum bakteerin tuottama toksiini, joka on maailman tehokkain asetyylikoliinin vapautumista estävä aine ja se on voimakkain tunnettu myrkky. Botuliinitoksiinia on käytetty lääketieteessä 1980-luvulta saakka. Ensimmäiset käyttökohteet olivat karsastuksen, silmäluomen tahattoman nykimisen ja toispuoleisen kasvolihaskouristuksen hoito. Myöhemmin botuliinitoksiinia on käytetty mm. servikaalisen dystonian ja liikahikoilun hoitoon, sekä kosmeettisissa toimenpiteissä. Uusimmat käyttökohteet botuliinilla on erilaisten kroonisten kiputilojen hoidossa, migreenin hoidossa botuliinitoksiini on myös Kela-korvattava. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on kartoittaa botuliinitoksiinin käyttö purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa. Kirjallisuuskatsausta varten perehdyin aihetta käsitteleviin artikkeleihin, purentafysiologian oppikirjaan sekä Käypä Hoito -suositukseen. Purentaelimistön toimintahäiriöiden hoito on usein hyväennusteista. Kuitenkaan osa TMD-potilaista ei saa hyvää vastetta perinteisestä hoidosta. Potilaat, jotka kärsivät toistuvista leukanivelen luksaatioista tai bruksismista voivat hyötyä botuliinitoksiinihoidosta. Aihetta tutkitaan paljon, ja on mahdollista että botuliinitoksiinin käyttö myös purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa voi jatkossa lisääntyä.