Älypumppu on parantanut lasten diabeteksen hoitotasapainoa - Keskinen, Päivi; Tossavainen, Päivi; Varimo, Tero; Ahomäki, Ritva; Tuomaala, Anna-Kaisa; Lapatto, Risto; Pulkkinen, Mari (Finland, 2026)
Lähtökohdat Tietoa tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotasapainoista kerätään Suomessa säännöllisesti laatukyselyllä. Raportoimme kyselyjen tulokset vuosilta 2021–2023.
Menetelmät Sähköiset kyselylomakkeet lähetettiin kaikkiin lasten diabeteksen hoidon yksiköihin Suomessa. Pyysimme tiedot seurannassa olevien potilaiden määrästä, hoitomuodoista ja -tasapainosta. Vuoden 2022 kyselyn yhteydessä pyysimme kertomaan, minkä asioiden yksikössä nähtiin toimivan hyvin ja millaisia haasteita työssä koettiin.
Tulokset Älypumppujen käyttö lapsilla ja nuorilla on yleistynyt nopeasti viime vuosina. Keskimääräinen HbA1c on pienentynyt vähitellen (57,7 mmol/mol vuonna 2023). Vuonna 2023 hyvässä hoitotasapainossa (HbA1c < 53 mmol/mol) oli 30,9 % potilaista ja erittäin huonossa (HbA1c > 70 mmol/mol) 10,3 %. Tavoitteessa olevien osuus oli suurin älypumppujen käyttäjillä.
Päätelmät Vaikka tilanne kohenee, valtaosalla diabetesta sairastavista lapsista ja nuorista hoitotasapaino on edelleen tavoitetta huonompi. Diabetestiimit ovat huolissaan henkilöresurssien riittävyydestä ja osaamisen ylläpitämisestä. Vahvuuksiksi koetaan erityisesti moniammatillinen tiimityö ja nykyteknologian tarjoamat mahdollisuudet.