Tekijät, jotka suojaavat lasta vanhemman päihteiden käytöltä ja asiat, joiden olisi koettu auttavan : Teema-analyysi muistelmateoksista - Seppä, Saana (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen muistelmateosten kautta tekijöitä, jotka suojaavat lasta vanhemman päihteiden käytöltä sekä tekijöitä, joiden olisi toivottu olevan lapsuudessa toisin. Päihteiden käyttö ei vaikuta vain niiden käyttäjään itseensä, vaan sen haitat ulottuvat myös muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Perheissä, joissa vanhempi tai vanhemmat käyttävät päihteitä, ovat lapset erityisen alttiita näille haitoille ja vaikutuksille. Teorialuvuissa tarkastelen päihteiden käyttöä ja riippuvuutta ilmiönä Suomessa sekä tuon esille, millaisia palveluita päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen on tarjolla. Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, että lapset pyrkivät suojautumaan vanhemman päihteiden käytön vaikutuksilta monin eri tavoin. Lasta suojaavat tekijät voivat olla persoonallisuuden piirteisiin liittyviä tai lapsen omaan toimintaan pohjautuvia. Resilienssi, joka ilmenee ajattelutavoissa ja persoonallisuuden piirteiden kautta, voi osaltaan selittää, miksi vaikeissakin olosuhteissa kasvaneet lapset pystyvät säilyttämään tasapainon. Suojaavien tekijöiden voidaan nähdä tukevan resilienssiä ja sen kehittymistä. Ne ilmenevät yksilötasolla ja perheen, yhteisön ja yhteiskunnan tasoilla. Tutkimuskysymykseni ovat: 1) Millaiset tekijät tai toiminta ovat suojanneet lapsuudessa vanhemman päihteiden käytön haitallisilta vaikutuksilta ja 2) millaiset tekijät olisivat voineet auttaa lapsuudessa vähentämään vanhemman päihteiden käytön vaikutuksia? Aineistonani on kolme muistelmateosta lapsuudesta. Näissä teoksissa vahvana teemana on selviytyminen vanhemman päihteiden käytöstä huolimatta. Aineistoa analysoin laadullisesti. Analyysimenetelmänä käytän teoriasidonnaista teema-analyysiä. Analyysiä ohjaavana teoriana hyödynnän resilienssin viisiosaista mallia, joka kuvaa resilienssin muodostuvan viidestä osa-alueesta, kognitioista, tunteista, käyttäytymismalleista, fyysisestä toiminnasta ja ympäristöstä, johon sisältyvät tuki perheeltä, yhteisöltä ja yhteiskunnalta. Tutkielmani tulokset osoittavat, että lapsilla on hyvin monenlaisia suojaavia tekijöitä vanhemman päihteiden käytön vaikutuksia vastaan. Lasta suojaavat tekijät jakautuvat tulosten perusteella lapsen sisäisiin ominaisuuksiin, kuten ajattelutapoihin, tunteisiin ja käyttäytymiseen liittyviin sekä ulkoisiin tekijöihin, johon sisältyy tuki perheeltä, yhteisöltä ja yhteiskunnalta. Kertomusten valossa lapset näyttäytyvät aktiivisina toimijoina, joiden lapsuutta varjostaa kuitenkin monenlaiset tunteet ja velvollisuudet. Tulosten perusteella voidaan myös tunnistaa tekijöitä, joiden olisi toivottu lapsuudessa olevan toisin. Nämä tekijät ovat sellaisia, jotka olisivat auttaneet lasta, mutta eivät todellisuudessa toteutuneet. Tällaiset tekijät jakautuvat kertomuksissa perustarpeiden täyttämiseen, johon sisältyvät esimerkiksi ruoka, turvallisuus ja rakkaus sekä pettymykseen yhteiskunnan ja ammattilaisten toimintatapoihin ja asenteisiin. Tulokseni ovat yhteydessä aiemman tutkimuksen ajatukseen siitä, että lapsi voidaan nähdä aktiivisena toimijana, jolla on taito ja pyrkimys suojautua vanhemman päihteiden käytöltä eri tavoin. Jatkotutkimuksen kannalta olisi hedelmällistä selvittää, miten ammattilaiset tunnistavat lasta suojaavia tekijöitä ja miten he pystyvät tukemaan näitä työskennellessään lasten ja perheiden kanssa. Lisäksi tärkeää olisi selvittää lasten kohdatuksi tulemista palveluissa.
Keywords: päihteet; päihteiden käyttö; perhe; suojaavat tekijät; resilienssi