Pikatestit virtsarakon syövän diagnosoinnissa - Kultalahti, Anu (My University, 2024)
Virtsa on tutkimuksissa yleisesti käytetty kehon erite, josta voidaan tunnistaa erilaisia sairauksia. Virtsapikatestit ovat non-invasiivisia eli kehoon kajoamattomia mittauksia, jotka vaativat vain muutaman pisaran näytettä. Virtsarakon syövässä rakon limakalvossa tai seinämässä oleva kasvain erittää erilaisia proteiineja virtsaan, joita voidaan käyttää diagnostisina markkereina. Pikatestit ovat vieritestauksia (engl. point-of-care, POC), jotka mittaavat näitä markkereita. Vieritestaus tehdään laboratorion ulkopuolella, joko itse tai nopeasti lääkärissä odottaessa. Immunokromatografiset määritykset ovat usein käytettyjä POC-analytiikassa. Immunokromatografiseen menetelmään perustuvia pikatestejä virtsarakonsyövälle ovat muun muassa NMP22 BladderChek, UBC Rapid test sekä BTA stat. UBC Rapid test mittaa virtsasta sytokeratiini 8:n ja 18:n fragmentteja. NMP22 BladderChek ja BTA stat mittaavat kvalitatiivisesti tiettyjen proteiinien ennalta määrätyt kynnyspitoisuudet. NMP22 BladderChek mittaa tuman matriisiproteiinia 22 ja BTA stat mittaa komplementtitekijään H liittynyttä proteiinia (CFH). Testit ovat nopeita ja antavat tulokset jopa minuuteissa, mutta niiden herkkyys ja spesifisyys vaihtelee merkittävästi.
Keywords: Virtsarakon syöpä, virtsapikatesti