Ei-heterojen koulukokemuksia heteronormatiivisuudesta - Tallila, Noora (My University, 2018)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan heteronormatiivisuuden ilmenemismuotoja eiheterojen nuorten aikuisten koulukokemuksissa. Heteronormatiivisuus tarkoittaa sitä, että heteroseksuaalinen maskuliinisuus ja heteroseksuaalinen feminiinisyys ymmärretään ainoina, itsestään selvinä tai luonnollisina lähtökohtina seksuaalisuudelle ja sukupuolelle. Ne esitetään parempina tai oikeampina vaihtoehtoina muiden mahdollisuuksien rinnalla. Tutkielmassa tarkasteltiin ei-heterojen nuorten aikuisten kouluaikaisia muistoja sekä kokemuksia ja erityisesti sitä, ilmenikö heteronormatiivisuus opettajan toiminnassa, liikunnan ja käsityön oppiaineissa sekä koulun käytänteissä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin kyselyn avulla. Vastaukset analysoitiin ja taulukoitiin sisällön analyysin keinoin. Tutkittavien koulukokemusten havaittiin kertovan heteronormatiivisuuden ilmenemisestä, mutta myös sen kyseenalaistamisesta koulussa, sen käytännöissä ja arkisissa tilanteissa. Opettaja kohteli oppilaitaan ennakko-oletustensa mukaisesti, mutta myös kyseenalaisti toiminnallaan vallitsevia heteronormeja. Liikunnan ja käsityön oppiaineet ilmensivät selvimmin stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Koulussa heteronormia rikkovien näkyminen ilmeni vaihtelevasti. Tietoisuus heteronormatiivisista käytänteistä onkin keskeistä kehitettäessä koulumaailman tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Keywords: heteronormatiivisuus, koulu, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, sukupuoli, seksuaalisuus, ei-heteroseksuaalisuus