Levykäiset sinulle, rahulit meille – "se" on edelleen pelin henki! : Huumorin kielelliset keinot Levykauppa Äx:n blogissa - Airio, Ohto (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastelen huumorin kielellisiä keinoja Levykauppa Äx:n blogissa. Tutkimusaineistokseni olen rajannut Levykauppa Äx:n blogin blogikirjoitukset vuodelta 2020. Niitä on yhteensä 59 kappaletta. Tutkimukseni kuuluu laadullisen aineistopohjaisen kielentutkimuksen alaan. Tutkimukseni teoreettisena pohjana käytän Arthur Asa Bergerin (2013) muotoilemaa luokittelujärjestelmää huumorin kielellisistä keinoista, joita on luokittelussa 15 kappaletta. Tarkastelen huumorin kielellisten keinojen ominaispiirteitä sekä huumorin muodostumista näiden avulla aineistossani. Tutkin aineistoni kielen tyyliä ja erittelen sille ominaisia, omaperäisiä kielenaineksia, joilla huumoria muodostetaan. Lisäksi tarkastelen kolmea yleisintä huumoria selittävää teoriaa (inkongruenssiteoria, ylemmyysteoria ja huojennusteoria) ja pohdin teorioiden yhteensopivuutta kunkin huumorin kielellisen keinon ja tämän aineistoesiintymien piirteiden kanssa. Tutkielmani tuloksena on, että Levykauppa Äx:n blogin kielellisellä tyylillä on suuri merkitys blogin huumorin muodostumisessa. Blogin tyyli on yhtenäistä kautta aineiston ja perustuu kielelliseen leikittelyyn sekä erilaisten ilmaisutyylien, kuten alatyylisyyden, vanhahtavan kielen ja puhekielen, yhdistelyyn. Blogin kieli on myös tyyliltään affektiivista. Levykauppa Äx:n blogin kielessä esiintyy monenlaisia omaperäisiä kielenaineksia, kuten järjestelmällistä lainausmerkkien käyttöä epäkonventionaalisesti, uusien sanojen luomista johtamalla ja yhdistämällä sekä kielikuvien varioimista uusin tavoin. Näillä kaikilla omaperäisillä kielenaineksilla muodostetaan huumoria. Levykauppa Äx:n blogissa ei esiinny Bergerin luokittelun alaisia huumorin kielellisiä keinoja, jotka vaativat toteutuakseen henkilöiden välistä vuorovaikutusta tai juonellista tarinankerrontaa tai jotka ovat ominaispiirteiltään poliittisesti tai yhteiskunnallisesti kantaaottavia. Näitä keinoja on neljä kappaletta viidestätoista. Suurin osa huumorin kielellisistä keinoista siis esiintyy blogissa. Huumorin teorioista inkongruenssiteorian näkemykset huumorin synnystä ja sen ominaisuuksista soveltuvat yhteen useamman Bergerin huumorin kielellisen keinon ja sen aineistoesiintymien ominaisuuksien kanssa kuin huojennusteoria ja ylemmyysteoria, mutta myös nämä kaksi jälkimmäistä huumorin teoriaa ovat tarkasteluni perusteella yhteensopivia huumorin kielellisten keinojen ominaisuuksien kanssa.
Keywords: tekstintutkimus, huumorintutkimus, stilistiikka, kielellinen leikittely, markkinointikieli