Rajanvetoja ja ristiriitoja työ- ja vapaa-ajan välillä teollistumisesta nykypäivään - Wuokko Maiju (Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, 2022)
Tässä katsausartikkelissa tarkastelen vapaa-ajan historiaa Suomessa. Analysoin työ- ja vapaa-aikaa toisistaan erottavien normien ja käytäntöjen kehitystä sekä eri aikoina vallinneita ristiriitoja periaatteen ja käytännön välillä. Keskityn siihen, millä tavoin työmarkkinalainsäädäntö ja -käytännöt ovat säädelleet vapaa-ajan viettoa ja erottaneet vapaa-aikaa työajasta. Katsausartikkelin aikajänne ulottuu teollistumisesta nykypäivään. Jaan tarkasteltavan ajanjakson kolmeen eri kauteen, jotka ovat 1) työaikalainsäädännön ja modernin vapaa-ajan varhaisvaiheet, 2) viisipäiväisen työviikon ja normaalivapaa-ajan lyhyt kukoistuskausi ja 3) vapaa-ajan eriytymisen ja epätasa-arvoistumisen aika. Hyödynnetty tutkimuskirjallisuus edustaa vapaa-aikaa tai työn ja vapaa-ajan erontekoa käsittelevää, etupäässä kotimaista sosiaali- ja kulttuurihistorian, työmarkkinahistorian, työelämän ja ajan sosiologian tutkimusta. Pohdin, mitä ydinteemoja eri aikakausia käsittelevä kirjallisuus nostaa esiin, mitkä teemat toistuvat eri aikakausien välillä ja millaiset kysymyksenasettelut olisivat tulevassa tutkimuksessa hedelmällisiä. Katsausartikkeli osoittaa, että historiallinen tarkastelu on tarpeen, jotta työn ja vapaa-ajan välisiin jännitteisiin niin menneisyydessä kuin nykyhetkessä pystytään pureutumaan syvällisesti ja ajan moninaiset ulottuvuudet tavoittaen.