Datan laadun ja laadun hallinnan merkitys laskentatoimen tietojärjestelmissä - Voutilainen, Eetu (My University, 2022)
Datan laadun hallinnan menetelmät ovat muodostumassa yhdeksi tärkeimmistä menetelmistä taloudellisen informaation laadun varmistamisessa. Globaalit ja paikalliset organisaatiot operoivat osana nykyaikaista informaatioyhteiskuntaa, jossa organisaation painopiste on siirtynyt aineellisten hyödykkeiden hallinnasta kohti aineettomien hyödykkeiden hallintaa. Valtaosa nykyisessä informaatiotaloudessa operoivista organisaatioista on kokenut negatiiviset seuraukset toimiessaan virheellisen datan laadun pohjalta. Laskentatoimen tietojärjestelmien tuottaman datan laadulla tarkoitetaan järjestelmän kykeneväisyyttä suorittaa järjestelmälle asetetut vaatimukset sen toimivuuden teknisestä ja konseptuaalisesta näkökulmasta. Datan määrän ja kompleksisuuden lisääntyessä osana laskentatoimen tietojärjestelmiä, on se lisännyt tarvetta paneutua tarkemmin datan hallinnan lähestymistapoihin. Datan hallinnan tarkoituksena on varmistaa datan laatu osana tietojärjestelmiä. Laskentatoimen tietojärjestelmien kontekstissa datan laadun hallintaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, jossa datan laatuun vaikuttavat tekijät yhdessä muodostavat laadukasta informaatiota taloudellisen toiminnan tueksi. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten datan laadun eri ulottuvuudet esiintyvät osana laskentatoimen tietojärjestelmiä sekä miten datan laatua hallitaan osana kyseisiä järjestelmiä. Tutkimus toteutettiin laadullisena case-tutkimuksena, jossa teoreettinen viitekehys rakennettiin aiemmassa kirjallisuudessa esitetyn datan laadun ja laskentatoimen tietojärjestelmien datan laadun hallinnan ympärille. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin valitun case-organisaation asiantuntijoille. Tutkielmassa datan laadun hallintaa on käsitelty erilaisten datan laatuun vaikuttavien tekijöiden kautta, jotka yhdessä muodostavat datan laadun hallinnan kokonaisuuden. Tutkielmassa datan laatua on käsitelty eri ulottuvuuksien kautta, joiden keskiössä on datan hyödynnettävyys, etenkin osana talouden- ja laskentatoimen tietojärjestelmien toimintaa. Tutkimuksessa todettiin useita laskentatoimen tietojärjestelmien datan laatuun ja laadun hallintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa myös todettiin, mitkä datan laadun ulottuvuudet ovat keskiössä taloudellisen datan ja informaation hyödyntämisessä. Tutkimuksessa todettiin, että laskentatoimen tietojärjestelmien datan laadun eri ulottuvuudet korostuvat erilaisissa käyttökonteksteissa ja riippuvat osaltaan dataa hyödyntävien tahojen rooleista osana kyseisiä tietojärjestelmiä. Tutkimuksessa todettiin, että laskentatoimen tietojärjestelmien datan laadun hallinta on monesta tekijästä muodostuva kokonaisuus, johon vaikuttavat teknologiset, hallinnolliset, inhimilliset, järjestelmäkohtaiset ja operatiiviset tekijät.
Keywords: Datan laatu, datan laadun hallinta, laskentatoimen tietojärjestelmät