Synkän fantasiamaailman rakentuminen Rachel Gilligin teoksessa One Dark Window - Laakso, Senja (My University, 2024)
Tutkielmassa käsitellään fiktiivisen fantasiamaailman rakentumista synkässä, goottilaisessa fantasiakirjassa. Huomio kiinnittyy siis siihenkin, miten alagenret, kuten synkkä fantasia, goottilainen fantasia ja romanttinen fantasia, näkyvät fantasiamaailman rakenteissa ja sen rakentumisessa. Tutkielma keskittyy Rachel Gilligin esikoisteokseen One Dark Window -fantasiakirjaan (2022) ja teoksen maailmaan. Tutkielmassa hyödynnetään aiempaa tutkimusta fantasiamaailmojen ja ylipäätään sekundaaristen maailmojen rakentumisesta sekä tietoisesta rakentamisesta. Tällaisen tutkimuksen voidaan nähdä alkaneen Tolkienista ja myöhemmin aihetta ovat tutkineet erityisesti Brian Attebery, Farah Mendlesohn, kirjailija Jeff Vandermeer ja Mark J.P. Wolf. Tarkoituksena on näiden lähteiden avulla kartoittaa, miten ja mistä osista maailma rakentuu. One Dark Window -romaanin kohdalla esimerkiksi synkät ja goottilaiset elementit tulevat hirviöistä ja kauhunomaisesta tunnelmasta, joka kytkeytyy maailman rakentumiseen. Esimerkiksi kirjan eristetty kylä saattaa herättää lukijassa pakokauhua, ja kirjan hirviöt ja taikaolennot saattavat herättää kammoa. Toisaalta myös kirjan romanttinen puoli näkyy maailmassa, sillä maailma on luotu kirjan narratiivia varten ja sen tarpeita palvelevaksi.
Keywords: fantasia, fantasiakirjallisuus, fantasiamaailman rakentuminen, fiktiiviset paikat, sekundaariset maailmat