Kassavirtanäkökulman rooli yrityksen strategisessa päätöksenteossa - Laine, Elias (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan kassavirtojen ja kassavirtalaskelmien roolia yrityksen strategisessa päätöksenteossa. Yritykset toimivat jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, jossa muutokset ja niihin liittyvät haasteet voivat luoda merkittäviä uhkia niiden toiminnan jatkuvuudelle. Johdon onkin tunnistettava muutokset ympäristössä ja mukauduttava niihin mahdollisimman nopeasti. Nämä päätökset ovat osa yrityksen pitkän aikavälin ennakointia sekä päätöksentekoa, jotka näkyvät sen strategiassa. Strategia on yrityksen toimintasuunnitelma, jonka mukaan se aikoo toteuttaa toimintaansa ja saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteensa. Yrityksen johto tarvitsee kuitenkin päätöksenteon tueksi tietoa yrityksen tilanteesta ja toiminnasta voidakseen mukauttaa strategiaansa sekä tehdä strategisia päätöksiä. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota tiedon rooliin ja sen vaikutukseen yrityksen strategisessa päätöksenteossa. Yrityksen taloudellisen tilan arviointiin on kehitetty useita malleja, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole olemassa. Kaikki mallit tähtäävät tarjoamaan parhaan mahdollisen kuvan yrityksen tilanteesta. Suurin ero mallien välillä syntyy niiden erilaisista näkökulmista. Kassavirtanäkökulmaiset lähestymistavat tarjoavat parhaan näkökulman toimintaedellytyksistä ja taloudellisesta tilanteesta tietyllä ajanjaksolla. Kassavirtanäkökulmassa yrityksen taloudellista tilannetta mallinnetaan ja ennustetaan kassavirtojen liikkeiden sekä niitä koskevien laskelmien perusteella. Yritysten toiminnan oletetaan myös jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen, mikä edellyttää johdolta pitkän aikavälin kassavirtojen analysointia. Tilinpäätösanalyysit tarjoavat tehokkaan ja yksinkertaisen tavan analysoida taloudellista tilaa. Analyysit perustuvat kassavirroista laadittuihin laskelmiin ja tarkastelevat täten yrityksen taloudellista tilannetta kassavirtanäkökulmasta. Tutkielmassa käytettiin käsiteanalyyttistä tutkimusotetta, eli kirjoituspöytätutkimusta, joka pohjautuu aiempiin tutkimustuloksiin eikä sisällä empiiristä tutkimusosiota. Tutkimustapa perustuu laadulliseen eli kvalitatiiviseen tutkimukseen, jossa teoria nähdään aihetta jäsentelevänä kokonaisuutena, koostuen tiedossa olevasta kirjallisuudesta, käytetyistä menetelmistä ja analyysitavoista. Tutkielman tulokset osoittavat, että yritysten on kannattavaa seurata taloudellista tilannettaan ja strategiaansa kassavirtojen sekä laskelmien ja niistä laadittujen analyysien perusteella. Kassavirtanäkökulmalla on merkittäviä positiivisia vaikutuksia yrityksen strategisen päätöksenteon tarkkuuteen, tehokkuuteen ja pitkän aikavälin suunnitteluun, mikä edelleen auttaa yritystä saavuttamaan asetettuja tavoitteita ja kehittämään toimintaansa.
Keywords: Kassavirta, kassavirtalaskelmat, kassavirtanäkökulma, strategia, strateginen johtaminen