Esineiden Internetin mahdollisuudet pankkisektorin asiakaspalvelun tehostamisessa - Laine, Pauli (My University, 2023)
Esineiden Internet (IoT) on ilmiönä noussut yhä näkyvämmäksi ilmiöksi, jota hyödyntämällä yritykset voivat saavuttaa monenlaisia hyötyjä. Kyseinen ilmiö on saanut enemmän näkyvyyttä tällä vuosituhannella ja sen uskotaan näkyvän entistä enemmän ympärillämme. Esineiden Internettiin perustuvia ratkaisuja, joilla voidaan kerätä dataa ympäristöstä tai laitteista on hyödynnetty yhä enemmän monella osa-alueella. Esimerkiksi yritykset, jotka hyödyntävät tutkittavaa ilmiötä, voivat tehostaa toimintaansa sekä toimia lähempänä asiakasta tarjoamalla asiakkaiden tarpeisiin perustuvia palveluja IoT-laitteiden kerätystä datasta, minkä seurauksena voidaan luoda parempi suhde asiakkaan ja yrityksen välille. Tässä tutkielmassa perehdytään Esineiden Internettiin ja sen hyödyntämiseen liiketoiminnassa. Lisäksi tutkielmassa pohditaan pankkisektorin näkökulmaa tutkittavan ilmiön hyödyntämisessä asiakaspalvelun tehostamiseksi. Tähän mennessä tutkimusta IoT:sta on julkaistu yhä enemmän lukuisilla osa-alueilla. Tutkimusaineistoa pankkisektorin hyödyntämästä IoT-teknologiasta asiakaspalvelussa on julkaistu yhä enemmän viime vuosina, ja kyseisissä julkaisuissa on esitetty mahdollisia ratkaisuja asiakaspalvelun parantamiseen. Toisaalta ehdotettujen ratkaisujen tehokkuutta on vielä vaikea arvioida, koska tutkimusaineistot eivät ole maininneet ratkaisujen käyttöönoton jälkeisiä tuloksia. Tämän takia, on vaikea muodostaa vielä tarkkaa väitettä, että parantaako ehdotetut ratkaisut aidosti asiakkaan saamaa palvelua pankilta. Esineiden Internet on luonut yrityksille mahdollisuuden luoda enemmän arvoa itselleen sekä asiakaskunnalleen. Toisaalta vaihtelevien IoT-ratkaisujen käyttöönotossa, on tärkeää myös huomioida kyseisen teknologian haasteet, jotka liittyvät kerätyn datan suureen määrään ja tarkkuuteen sekä yksityisyyteen. Kyseiden haasteiden huomioonottaminen on tärkeää yrityksen kannalta, jotta IoT:n käyttöönotto olisi onnistuneempi yrityksessä. Tähän mennessä pankkisektori on hyödyntänyt IoT-teknologiaa asiakaspalvelun tehostamiseksi. Asiakkaan kokema palvelu on nykyään keskeisessä roolissa, kun kilpailu kiristyy, ja tämän vuoksi palvelun laadulla on entistä suurempi merkitys. Laadukkaammalla palvelulla pankit voivat erottua kilpailijoistaan ja luoda lisäarvoa asiakkailleen.

The Internet of Things (IoT) has gained more popularity, which enables companies to gain all sorts of benefits. This phenomenon has become more visible in this millennium, and it is believed to be increasingly evident in our surroundings. Solutions based on IoT, which enables collecting data around our environment or from various gadgets, have been utilized heavily in many sectors. For instance, companies leveraging IoT solutions can streamline their operations and operate closer to the customer by providing services based on the data collected from IoT devices. This can result in building a better relationship between the customer and the company. This thesis focuses on the Internet of Things and how it can be utilized in businesses. In addition, this paper also investigates possibilities of IoT solutions to enhance customer service in the banking sector. To this day, research on the Internet of Things has been increasingly published in numerous subfields. Research data on the utilization of IoT technology in customer service within the banking sector has been increasingly published in recent years. These publications have presented potential solutions for improving customer service. On the other hand, assessing the effectiveness of the proposed solutions remains challenging because research data has not yet mentioned post-implementation results of these solutions. Therefore, it is challenging to form a precise judgement on whether the proposed solutions genuinely enhance the service customers receive from the bank. The Internet of Things has provided businesses with the opportunity to create more value for themselves and their customer base. At the same time, in the implementation of diverse IoT solutions, it is also crucial to consider the challenges associated with the vast amount and accuracy of collected data, as well as privacy concerns. Taking these challenges into account is essential for a company to ensure the successful adoption of IoT. So far, the banking sector has harnessed IoT technology to enhance customer service. The service provided by the bank plays a crucial role in today's competitive landscape, emphasizing the increasing significance of service quality. With higher-quality service, banks can distinguish themselves from others and create more value for the customers.
Keywords: Esineiden Internet, IoT, IoT-laite, pankkisektori, asiakaspalvelu, asiakastyytyväisyys