”Suloinen jännitys” urheilussa ja liikunnassa - Tuominen, Miika (My University, 2019)
Tässä työssä perehdytään urheilufilosofian kirjallisuudessa esiintyvään ”suloisen jännityksen” käsitteeseen. Sillä viitataan liikunnan ja urheilun puitteissa mahdollisesti toteutuvaan toivottuun jännityksen kokemukseen, joka juontaa juurensa toiminnan lopputulosta koskevasta epävarmuudesta. Työn tarkoituksena on toisaalta selvittää tarkemmin minkälaisesta kokemuksesta ”suloisessa jännityksessä” on kyse sekä toisaalta tarkastella tämän kokemuksen merkitystä osana liikuntaa ja urheilua. Kokemuksen luonteeseen, rakenteeseen ja toteutumisehtoihin liittyviin kysymyksiin pyrin vastaamaan ”suloista jännitystä” koskevan kirjallisuuskatsauksen avulla. ”Suloista jännitystä” on tarkasteltu sekä analyyttisista että fenomenologisista näkökulmista käsin, joita pyrin työn myötä yhdistelemään. Katsauksen perusteella ”suloista jännitystä” voisi luonnehtia itsessään merkityksellisenä kokemuksena, joka liittyy epävarmuuteen perustuvien haasteiden ratkaisemisen yrittämiseen. Haasteet ja niihin oleellisesti liittyvä epävarmuus puolestaan syntyvät suhteessa yksilön tavoitteisiin sekä tämän kykyjä, taitoja ja tilanteen vaatimuksia koskeviin tulkintoihin. Kokemus ”suloisesta jännityksestä” vaikuttaa tulevan mahdolliseksi, kun edellä mainittujen tulkintojen välinen tasapaino on oikea ja yksilö hyväksyy epäonnistumisen mahdollisuuden konstitutiivisena ja merkityksellisenä osana itse toimintaa. Näin ymmärrettynä ”suloinen jännitys” edustaa yhtä mahdollista sisäisen motivaation lähdettä urheilun ja liikunnan piirissä. ”Suloisen jännityksen” näkökulmasta tietty toiminta ja siihen liittyvät kokemukset voivat itsessään riittää tekemään toiminnasta mielekästä, merkityksellistä ja arvokasta riippumatta siitä, mitä toiminnan ulkopuolista sen harjoittamisesta seuraa. Täten ”suloisen jännityksen” pohjalta on mahdollista johtaa toimintaan itseensä ja siihen liittyvään kokemustodellisuuteen pohjautuva perustelu urheilun ja liikunnan merkitykselle. Tämä perustelu toimii toisaalta vaihtoehtona ja toisaalta täydentäjänä usein esiintyvälle urheilun ja liikunnan instrumentaalisia hyötyjä korostavalle ajattelulle, jossa suuria teemoja ovat esimerkiksi terveyden, hyvinvoinnin tai suorituskyvyn edistäminen ja kehittäminen. Työssä esiteltävä katsaus ”suloiseen jännitykseen” tarjoaa näkökulman liikuntaan ja urheiluun, jossa nämä näyttäytyvät jonain itsessään merkityksellisinä, arvokkaina ja hyvinä.
Keywords: liikuntafilosofia, urheilufilosofia, liikuntapsykologia, urheilupsykologia, kokemukset, arvot, motivaatio