Insuliinisignaloinnin säätely solun energia-aineenvaihdunnassa ja insuliiniresistenssi - Sulkakoski, Janna (My University, 2025)
Insuliinin sitoutuminen insuliinireseptoriin aktivoi insuliinisignalointireitin, jolla on kaksi pääasiallista toimintareittiä; PI3K-AKT ja RAS-MAP-kinaasi -reitti. Signalointireiteillä vaikuttavat useat eri säätelytekijät, jotka aikaansaavat erilaisia mitogeenisiä ja metabolisia vasteita soluissa. Insuliini säätelee vahvasti solun energia-aineenvaihduntaa ja vaikuttaa GLUT4 glukoosinkuljettajaproteiinien toimintaan, glykogeenisynteesiin sekä glukoneogeneesiin. Insuliini vaikuttaa myös solun kasvuun ja erilaistumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Insuliinisignalointi on tarkoin säädelty prosessi, jonka häiriöt voivat johtaa insuliiniresistenssin kehittymiseen. Insuliiniresistenssin kehittymiseen vaikuttavat diasyyliglyserolit, mitokondrioiden toiminnan häiriöt sekä matala-asteisen tulehduksen aktivoimat hepaattiset sytokiinit. Insuliiniresistenssi voi johtaa erilaisten sairauksien kehittymiseen, kuten tyypin 2 diabetekseen. Elintavoilla kuten ruokavaliolla ja liikunnalla on suuri ennaltaehkäisevä vaikutus insuliiniresistenssin kehittymiseen.
Keywords: insuliinisignalointi, energia-aineenvaihdunta ja insuliiniresistenssi