Vastuullisen sijoittajabrändin rakentaminen - Ylitalo, Assi (My University, 2020)
Vastuullisen sijoittamisen alalla markkinointiviestintä on yrityksestä riippumatta hyvin samanlaista. Vastuullisen sijoittamisen suosion kasvaessa ja kilpailun kiristyessä tulee alan yritysten löytää keinot erottautumiseen. Ongelmana on, että vastuullisen sijoittamisen pal-velu näyttäytyy asiakkaalle hyvin homogeenisenä palveluntarjoajasta riippumatta. Kyse ei kuitenkaan ole palveluilla erottautumisesta, vaan brändeistä. Tämä ongelma luo perustan työn tutkimusaiheelle. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten pystytään rakentamaan vastuullinen sijoittajabrändi. Tutkielmassa perehdytään ensinnäkin siihen, mitä vastuulli-nen sijoittaminen tarkoittaa ja mitä erityispiirteitä liittyy finanssipalveluiden brändäykseen, ja lisäksi myös siihen miten vastuullinen sijoittaminen saadaan osaksi brändiä. Tutkielmas-sa tarkastellaan erityisesti, miten markkinointiviestinnällä voidaan tukea finanssiyrityksen brändin rakentamista. Tutkielman avulla pyritään rakentamaan toimiva markkinointivies-tintäsuunnitelma kohdeyritykselle osana vastuullisen sijoittajabrändin rakentamisen toi-menpiteitä. Tutkielman teoriaosassa paneudutaan empirian edellyttämällä laajuudella vastuulliseen sijoittamiseen, brändin rakentamiseen, finanssipalveluiden erityispiirteisiin ja markkinointi-viestintäsuunnitelman prosessiin. Empiirinen tutkimus toteutettiin laadullista tutkimusta-paa hyödyntäen ja menetelmänä käytettiin toimintatutkimusta. Tutkimuksen aineisto koos-tui havainnointipäiväkirjasta, teemahaastatteluista, kilpailija-analyysistä, vastuullisen sijoit-tamisen työpajan raportista sekä arkistoista ja kokoelmista. Tutkimuksen perusteella ilmeni, että vastuullisen sijoittamisen käsitteen monimuotoi-suus aiheuttaa ongelmia myös markkinointiviestinnälle. Yksikään yritys ei erottaudu mer-kittävästi vastuullisena sijoittajabrändinä. Brändin rakentaminen ja kehittäminen on vält-tämätöntä, jos yritys haluaa erottautua alalla. Markkinointiviestinnän avulla on mahdollista tukea brändin rakentamista ja löytää keinot erottautumiseen.
Keywords: Vastuullinen sijoittaminen, Brändin rakentaminen, Finanssipalvelut, Markkinointiviestintä