MET-toiminnan käynnistyminen Majakkasairaalassa ja MET-hoitajien kokemus MET-toiminnasta - Virtanen, Jemina (My University, 2024)
Turun yliopistollisen keskussairaalan Majakkasairaala avasi toimintansa alkuvuodesta 2022. Samoihin aikoihin käynnistyi myös Majakkasairaalan oma MET-toiminta (engl. Medical Emergency Team), jonka tarkoituksena on päästä puuttumaan ajoissa potilaiden kliinisen tilan huonontumiseen ja näin ennaltaehkäistä akuutteja potilaan henkeä uhkaavia tilanteita. Tämän työn tarkoituksena on tarkastella MET-toiminnan käynnistymistä uudessa Majakkasairaalassa, joka on keskittynyt hoitamaan lasten ja nuorten sairauksia, naistentauteja ja synnytyksiä, korva-, nenä- ja kurkkusairauksia sekä suu- ja leukasairauksia. Tutkimusmenetelmänä toimi kyselytutkimus, ja tarkoituksena oli, että kyselylomake täytettäisiin kerran aina jokaisen suoritetun Majakkasairaalan MET-keikan jälkeen. Tutkimusajanjakson aikana (25.3.2022‒31.12.2023) kysely täytettiin 27 kertaa, ja MET-hälytyksiä oli yhteensä 38 (27/38; 71,1 %). Majakkasairaalaan on keskittynyt pääsääntöisesti hyväkuntoisia potilasryhmiä kuten lapset ja synnyttäjät, millä on todennäköisesti ollut vaikutusta matalaan MET-hälytysten määrään tutkimusaikana. Eniten kysyntää MET-tiimille oli naistentautien osastolla sekä korva-, nenä- ja kurkkusairauksien osastolla. Uudesta toimintaympäristöstä huolimatta ongelmia kohteen löytämisessä ei juurikaan koettu, ja yhteistyöhön muun henkilökunnan kanssa oltiin tyytyväisiä. MET-hoitajat kokivat, että MET-ryhmästä oli aina jotain apua joko potilaalle tai muulle henkilökunnalle.
Keywords: medical emergency team, MET, Majakkasairaala, kyselytutkimus