Nykypäivän arkikieliset suomalaiset sananlaskut - Liisa Granbom-Herranen (Institutet för språk och folkminnen, 2022)
Nykyiset sananlaskut voivat olla ikivanhoja tai varsin nuoria. Sananlaskut elävät ihmisten puheessa. Ne ovat vaikuttavaa kieltä kuuluen puheen ääripäihin: yhtäältä ne kuuluvat juhlapuheisiin, poliittiseen retoriikkaan ja kirkolliseen puheeseen. Toisaalta sananlaskuja käytetään arkipuheessa, lähinnä lipsahduksen kaltaisina ilmauksina. Nykyisessä käyttöympäristössään sananlaskut eivät välttämättä ole edeltäjiensä kaltaisia, tämän päivän elävien sananlaskujen kieli on nykypäivän puhekieltä.
Huolimatta kaikista niistä muutoksista, joita viimeisten vuosikymmenien aikana suomalaisessa yhteiskunnassa ja elämäntavassa on tapahtunut sekä monista elämisen ja arjen käytänteiden muutoksissa, sananlaskut kuuluvat yhä edelleen jokapäiväiseen viestintään. Arkikäytössä sananlaskut elävät, muuttuvat ja uusiutuvat – kuten maailma niiden ympärillä.