Varjovaltio? – Tuomari Giovanni Falconen näkemyksiä Cosa Nostrasta 1960–1990-luvuilla - Loiske, Kuismapekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämä tutkimus keskittyy tarkastelemaan tuomari Giovanni Falconen näkemyksiä Cosa Nostrasta ja sen lieveilmiöistä 1960-luvulta 1990-luvulle. Tutkimukseni ensimmäisessä osassa selvitetään, miten Falcone arvioi Italian valtion antimafia-toimintaa Sisiliassa, ja miten hän käsitteli Cosa Nostran valtiovastaisuutta? Tutkimukseni toinen osa keskittyy käsittelemään, miksi Cosa Nostralla oli Falconen mielestä niin paljon valtaa sekä paikallisella, valtiollisella että kansainvälisellä tasolla? Edellä mainitut asiat liittyvät vahvasti järjestön liiketoiminnallisiin motiiveihin, minkä vuoksi myös ne tulevat analysoiduiksi tutkimukseni käsittelyluvuissa. Alkuperäislähteenä käytän Marcelle Padovanin ja Giovanni Falconen yhdessä kirjoittamaa ”Cose di Cosa Nostra” -kirjaa, joka havainnollistaa valtion edustajan suhtautumista rikollisjärjestöön. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että 1960-luvulta 1990-luvun alkuun Cosa Nostran valtiovastaisuus oli ylimmillään. Järjestön oli onnistunut soluttautua Falconen mukaan kiinteäksi osaksi sisilialaista yhteiskuntaa. Heikko hallinto ei pystynyt vastaamaan köyhän etelän tarpeisiin, minkä vuoksi mafiosot alkoivat täyttää valtatyhjiötä ja pyrkivät säilyttämään heikon valtion. Järjestö muokkasi vuosikymmenten saatossa liiketoimintaansa entistä tuottavammaksi ja näkymättömämmäksi. Falcone pyrki kehittämään valtion mafianvastaista toimintaa eteenpäin sitä kohdanneista moninaisista haasteista huolimatta. Hän halusi edistää mafiaa koskeneiden lakien soveltamista, tehostaa ja yksinkertaistaa lainsäädäntöprosessia ja oikeusjärjestelmän rakennetta ja lisätä kansainvälistä mafianvastaista yhteistyötä.