Keuhkosyövän lääkehoito Tyksissä - Airaksinen, Aino (My University, 2025)
Keuhkosyöpä on Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä sekä miehilllä että naisilla ja se aiheuttaa eniten syöpäkuolemia Suomessa vuosittain. Noin puolet keuhkosyövistä todetaan vasta, kun syöpä on levinnyt niin, ettei parantavaa hoitoa ole tarjolla. Levinneen keuhkosyövän hoitona käytetään lääkehoitoja, jotka ovat kehittyneet viimeisen vuosikymmenen aikana nopeasti. Sairaalatasolla ei kuitenkaan ole tietoa, millaisia potilaita on ja miten potilaita on hoidettu. Tutkimuksen aiheena on keuhkosyövän lääkehoito Tyksissä vuosina 2018 ja 2021 diagnosoiduilla potilailla. Tarkoituksena on kerätä tietoa keuhkosyöpäpotilaista ja keuhkosyövän hoidosta. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti lääkehoitoihin ja tarkastellaan niiden kehittymistä. Aineistona on Tyksissä vuosina 2018 ja 2021 diagnosoitujen potilaiden sairauskertomustiedot, joista kerättiin potilaiden taustatietoja, tietoja syövän levinneisyydestä ja histologiasta sekä annetuista hoidoista. Tiedot kerättiin kunkin vuoden osalta omaan taulukkoon. Lopuksi eri vuosien tiedot yhdistettiin. Vuonna 2018 Tyksissä diagnosoitiin 228 ja vuonna 2021 223 keuhkosyöpää. Vuoden 2018 potilaista miehiä oli 62 % ja naisia 38 %. Vuonna 2021 miehiä oli 68 % ja naisia 32 %. Potilaiden keski-ikä diagnoosihetkellä oli 71,52 vuotta. Vuonna 2018 todetuista kasvaimista 15 % oli pienisoluisia ja 85 % ei-pienisoluisia keuhkosyöpiä. Vuonna 2021 pienisoluisia oli 18 % ja ei-pienisoluisia 82 %. Lääkehoitoa sai vuonna 2018 yhteensä 109 potilasta (48 %) ja vuonna 2021 115 potilasta (52 %). Vuoden 2018 potilaista solunsalpaajahoitoa sai 86, täsmälääkehoitoa 16 ja immunologista hoitoa 7 potilasta. Vuoden 2021 potilaista solunsalpaajahoitoa sai 81, täsmälääkehoitoa 9 ja immunologista hoitoa 25 potilasta. Keuhkosyövän diagnoosihetken levinneisyydessä tai ennusteessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta vuosien välillä. Immunologisten lääkkeiden käyttö on sen sijaan lisääntynyt merkitsevästi muutamassa vuodessa. Näiden potilaiden elossaolo on merkittävästi parempi.
Keywords: keuhkosyöpä, syöpälääkkeet