Muunneltava pinnasänky - Ristioja, Sampo; Ristioja, Satu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimuksen tarkoituksena on havainnoida yksilöllistä käsityötajua tutkivan tuotamisen menetelmän avulla. Käsityötajua tutkitaan tarkastelemalla yksilöllisiä muunneltavan pinnasängyn tuottamisen kokemuksia ja muodostetaan niistä reflektoimalla uusia näkökulmia ja uutta tietoa siitä, miten käsityötaju ohjaa tuottamista kokonaisuutena. Käsityötajun tutkimuksen lisäksi tutkijoiden tavoitteena on kehittää projektissa myös omaa käsityötajuaan sekä käsityötaitojaan eli tulevan työnsä aineenhallintaa. Lisäksi tavoitteena on kehittää edelleen tutkivan tuottamisen käytännön metodologiaa. Tutkimuksessa laadittiin tutkivan tuottamisen teorian menetelmin laatutavoitteisto, jonka pohjalta pyrittiin toteuttamaan myös muiden ikäryhmien käyttöön muunneltavissa oleva turvallinen ja pitkäikäinen pinnasänky. Laatutavoitteet testattiin suunnittelemalla ja valmistamalla muunneltava pinnasänky käytännössä sekä testaamalla sitä dimensioitujen tavoitteiden mukaisesti käyttökohteessaan. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus. Tutkimus perustuu tieteellisen tutkimuksen ja tuottamistoiminnan yhdistävään tutkivaan tuottamiseen, jolla tarkoitetaan uuden tuottamista ohjaavan tiedon rakentamista ja sen todistamista. Tutkimuksen laatutavoiteteoreema vahvistettiin tutkijoiden ja tuotteen käyttäjien arvioimana uudeksi laatutavoiteteoriaksi. Kaikkien asetettujen laatutavoitteiden osalta vaadittu vähimmäistaso saavutettiin tai ylitettiin. Tutkijoiden käsityötajun todettiin ohjanneen onnistuneesti laatutavoiteteoreeman asettamista sekä sen mukaisen tuotteen suunnittelua ja valmistamista. Tutkijoiden käsityötajussa havaittiin myös tapahtuneen kehitystä prosessin aikana.