Välimallin asuminen muutoksessa : kansalaiskeskustelu asumisoikeusuudistuksista verkkoympäristössä - Pajunen, Suvi (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, kuinka kansalaiset tulkitsevat ja jäsentävät asumisoikeusjärjestelmään kohdistuvia poliittisia uudistuksia Suomi24-keskustelupalstalla. Tutkielman taustalla on Suomen hallituksen päätös uudistaa asumisoikeuden tukijärjestelmää, joka on aiheuttanut kansalaiskeskustelua sekä herättänyt epävarmuutta järjestelmän jatkuvuudesta. Tutkielma on laadullinen ja siinä hyödynnetään teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistona käytettiin 278 anonyymiä viestiä Suomi24-keskustelupalstalta, jotka on rajattu hallituksen uudistuksia koskeviin keskustelunaloituksiin. Teoreettisena viitekehyksenä toimii julkisen oikeuttamisen analyysimenetelmä, joka koostuu seitsemästä oikeuttamisen maailmasta, joita ovat inspiraatio, kansalaisuus, maine, koti, ekologia, teollisuus ja markkinat. Viestit on analysoitu seitsemän oikeuttamisen maailman viitekehyksellä, ja ne on tyypitelty kolmeen pääluokkaan; kodin maailma; inspiraation, kansalaisuuden ja maineen maailma; sekä markkinoiden ja teollisuuden maailma, jossa ekologian maailma toimii kritiikkinä markkinoiden maailmalle. Analyysissa tunnistettiin kaikki seitsemän oikeuttamisen maailmaa, mutta ne painottuivat eri tavoin. Ekologian maailma jäi marginaaliin, mikä kertoo ympäristönäkökulmien vähäisestä painoarvosta keskustelussa. Keskustelun yleissävy oli epävarma ja huolestunut, mikä korostaa asumisen kysymysten henkilökohtaista ja yhteiskunnallista merkitystä. Erityistä huolta herättivät asumisoikeuden jatkuvuus ja tulevaisuus. Asumisoikeus näyttäytyi keskusteluissa enemmän kuin pelkkänä hallintamuotona – se liittyi myös identiteettiin, turvallisuuteen ja sosiaaliseen asemaan. Tutkielma osoittaa, että poliittiset uudistukset heijastuvat kansalaisten kokemuksiin oikeudenmukaisuudesta ja turvasta. Välimallin asuminen, kuten asumisoikeus, voi tarjota vastauksia asuntopolitiikan keskeisiin haasteisiin, kuten kohtuuhintaisuuteen, asumisturvaan ja segregaation ehkäisyyn. Asumisoikeuden asemaa tulisi siksi tarkastella vaihtoehtona markkinalähtöiselle kehitykselle. Murros- ja kriisitilanteet voivat myös avata mahdollisuuksia uudistaa järjestelmiä rakentavasti. Tutkielma osoittaa, että asumispolitiikan uudistuksissa on tärkeää huomioida myös asukkaiden kokemukset ja näkemykset.
Keywords: asumisoikeusasuminen, asumisoikeusjärjestelmä, asuntopolitiikka, julkinen keskustelu