Tekoälyn hyödyntäminen toimitusketjun riskienhallinnassa - Lamminheimo, Rico (My University, 2024)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee tekoälyn hyödyntämistä toimitusketjun riskienhallinnassa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tekoäly voi auttaa tunnistamaan, arvioimaan ja hallitsemaan toimitusketjun riskejä, parantaa ennustettavuutta ja tehostaa reagointikykyä mahdollisissa häiriötilanteissa. Työssä tarkastellaan erilaisia tekoälyn sovelluksia, kuten koneoppimista ja syväoppimista, ja niiden soveltuvuutta eri osa-alueille toimitusketjun riskienhallinnassa. Tutkielman tavoitteena on pohtia kirjallisuuskatsauksen avulla, miten tekoälyä hyödynnetään toimitusketjujen riskienhallinnassa. Yhdistän tekstissä toimitusketjujen riskienhallinnan, tekoälyn ja toimitusketjujen kirjallisuuden. Tutkielma keskittyy tekoälysovelluksien hyödyntämiseen ja mahdollisiin haasteisiin toimitusketjun riskienhallinnassa. Tutkimuskysymys on: Miten tekoälyä voidaan hyödyntää toimitusketjun riskienhallinnassa? Tutkimuskysymyksen avulla pyrin hahmottamaan tekoälyn tarvetta ja mahdollisia haasteita. Tutkimukset osoittavat, että tekoäly voi parantaa riskien tunnistamista ja hallintaa toimitusketjussa. Tekoäly mahdollistaa myös jatkuvan oppimisen ja adaptiivisen päätöksenteon, mikä on tärkeää toimitusketjun dynaamisessa ja monimutkaisessa ympäristössä.
Keywords: tekoäly, toimitusketjun riskienhallinta, toimitusketju, toimitusketjun riskit