Muutoshallintaprosessin kehittäminen ja rakentaminen keskisuuressa teollisuusyrityksessä - Reilander, Aapo (My University, 2026)
Tässä diplomityössä kehitetään valmistavan teollisuuden kohdeyritykselle systemaattinen ja läpinäkyvä muutoshallintaprosessi (Engineering Change Management, ECM), jonka tavoitteena on standardisoida yrityksen muutoshallintaprosessi. Tutkimus toteutettiin konstruktiivisena tutkimuksena yhdistäen muutoshallinnan teoreettiset parhaat käytännöt empiiriseen nykytila-analyysiin, jonka pohjalta suunniteltiin aksiomaattiseen suunnitteluun perustuva tavoitetilan prosessimalli ja arvioitiin sen toteutettavuutta Sovelia PLM -järjestelmässä. Nykytila-analyysi osoitti merkittäviä puutteita, kuten ad hoc -toimintatavat, standardoimattomat työnkulut, hajanaisen tiedonhallinnan ja sähköpostiviestintään nojaavan kommunikaation, jotka heikensivät jäljitettävyyttä ja lisäsivät virheriskejä sekä kustannuksia. Näihin haasteisiin vastattiin kehittämällä ECR/ECO-mekanismeihin perustuva kaksiraiteinen prosessimalli, joka erottaa rutiininomaiset ja laajemmat muutokset, mahdollistaen sekä ketteryyden että hallittavuuden, malliin sisältyy muun muassa asynkroninen moniammatillinen päätöksenteko, automatisoidut ilmoitukset ja reaaliaikainen muutoksen seuranta. Arvioinnin perusteella Sovelia PLM tarjoaa soveltuvan alustan prosessin toteutukselle sen natiivien ominaisuuksien, kuten vaikutusanalyysin, revisiohallinnan ja ERP-integraatioiden ansiosta, mahdollistaen tuotetiedon hallinnan yhtenäisenä tietolähteenä koko elinkaaren ajan.

This thesis focuses on developing a systematic and transparent Engineering Change Management (ECM) process for a target company in the manufacturing industry, with the aim of standardizing the company's change management procedures. The study was conducted as constructive research, combining theoretical best practices of ECM with an empirical current-state analysis. Based on these findings, a target-state process model was designed utilizing the principles of Axiomatic Design, and its feasibility was evaluated within the Sovelia PLM system. The current-state analysis revealed significant deficiencies, such as ad hoc practices, non-standardized workflows, fragmented data management, and communication reliant on emails, all of which compromised traceability and increased both the risk of errors and operational costs. To address these challenges, a dual-track process model based on ECR/ECO mechanisms was developed. This model distinguishes between routine and comprehensive changes, enabling both agility and controllability. The model incorporates features such as asynchronous multidisciplinary decision-making, automated notifications, and real-time change tracking. Based on the evaluation, Sovelia PLM provides a highly suitable platform for implementing this process due to its native capabilities, including impact analysis, revision control, and ERP integrations, allowing for the management of product data as a single source of truth throughout the entire lifecycle.
Keywords: Muutoshallinta; Tuotetiedonhallinta; Aksiomaattinen suunnittelu; Sovelia PLM; Muutospyyntö; Muutosmääräys; Jäljitettävyys