Opettajaopiskelijoiden matematiikka-ahdistuksen heijastuminen matematiikan opetukseen - Ristimäki, Mikael (My University, 2024)
Matematiikan kumulatiivisen luonteen vuoksi varhain lapsuudessa koetut ongelmat matematiikan oppimisessa voivat kulkea aina aikuisuuteen asti, ja matematiikkaa kohtaan esiintyy erilaisia tapoja kokea oppiaineen luonne. Tulevana luokanopettajana ja erityisopettajan kiinnostuin matematiikka-ahdistuksesta ilmiönä. Opettajan työssä matematiikan oppiaine on tärkeä osa opetustyötä jo työmäärällisestikin. Kiinnostus heräsikin tutkia näiden kahden asian välistä yhteyttä: miten opettajaopiskelijan matematiikka-ahdistus heijastuu opettajaopiskelijan matematiikan opettamiseen? Tulevana opettajana ilmiö on kiinnostava, ja aihetta on tärkeä tutkia, jotta lisääntyy ymmärrys ja tieto kyseisten kahden asian välisestä suhteesta, jonka kautta matematiikan opetusta voidaan kehittää. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat opettajaopiskelijat. Tutkimukseen osallistui yhdeksän opettajaopiskelijaa. Aineisto kerättiin haastattelemalla tutkimukseen osallistuneet yksilöhaastatteluin alkuvuodesta 2024. Haastatteluaineistot litteroitiin, ja litteroitu aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmän avulla. Aineistosta nousi neljä eri pääteemaa, joista syntyi pääluokat. Tutkimustulosten valossa kävi ilmi, että matematiikka-ahdistus heijastuu omaan opetukseen oppituntiin hyvin valmistautumalla ja opiskelemalla opetettava aihe etukäteen. Toisena pääluokkana aineistosta nousi esiin erilaiset negatiiviset ja positiiviset tunnetilat sekä ajatukset, mitä matematiikka ja matematiikan opettaminen nostaa esiin. Kolmantena pääluokkana nousi esiin korostunut tarve huomioida eritasoiset oppilaat ja tarjota heille tukea, ja viimeisenä pääluokkana oli oman opetuksen taso, eli millaiseksi opettajaopiskelija kuvasi omaa pystyvyyden tunnettaan opettaa matematiikkaa, ja miten oppilaan ikätasolla oli merkitystä opettajaopiskelijan opettamisen pystyvyyden kanssa. Tutkimustuloksista voidaan todeta matematiikka-ahdistuksen heijastuvan useilla eri tavoilla, kuitenkin yhteneväisyyksiä löytyi haastateltavien kesken. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksia ajatellen. Jatkossa voidaan tutkia, miten tukea opettajaopiskelijoita, keiden matematiikan opetus on haasteellista, ja tätä kautta voidaan kehittää tulevien opettajien matematiikan pedagogista ja didaktista osaamista.
Keywords: matematiikka-ahdistus, matematiikan opetus