Geopoliittisesti haastava kauppasopimus : Suomen EEC-prosessi CIA:n tiedusteluraporttien näkökulmasta 1970-1973 - Silvennoinen, Juha (My University, 2026)
Tutkielma tarkastelee Suomen EEC-vapaakauppasopimukseen johtanutta prosessia vuosina 1970-1973 Yhdysvaltain ulkomaantiedustelupalvelu CIA:n raportoinnin näkökulmasta. Suomi päätyi hakemaan EEC-sopimusta turvatakseen pääsynsä Länsi-Euroopan markkinoille, mutta Suomen geopoliittinen asema ja Neuvostoliiton kielteinen suhtautuminen Suomen länsi-integraatioon vaikeuttivat Suomen EEC-prosessia. Yhdysvallat suhtautui Euroopan integraatioon pääosin myönteisesti, mutta etenkin tarkasteluajanjaksolla Nixonin hallinto puuttui myös Euroopan yhteisöjen luomaan taloudelliseen haasteeseen. Yhdysvalloissa Suomen integraatiopyrkimyksiä kuitenkin ymmärrettiin ja pidettiin jopa toivottavana, sillä kylmän sodan kontekstissa Yhdysvaltojen intresseissä oli vähentää Suomen riippuvuutta Neuvostoliitosta. Tutkimuskysymyksiä ovat: Kuinka laajasti ja missä yhteyksissä Suomen EEC-prosessista raportoitiin? Mitä keskeisiä teemoja raportoinnissa nousi esille? Mitä mahdollisia uhkia tai haasteita CIA näki Suomen EEC-prosessissa? Miksi CIA raportoi juuri tietyistä teemoista? Tutkielman primääriaineistona on CIA:n raportteja vuosilta 1970–1973, jotka käsittelevät Suomen EEC-prosessia. Raportit koostuvat Central Intelligence Bulletin- ja Weekly Summary- raporteista, minkä lisäksi mukana on CIA:n laatima laaja Finlandization in Action- raportti Suomen ja Neuvostoliiton välisistä suhteista. Metodina on laadullinen sisällönanalyysi sekä kolme historiantutkimuksen perusmenetelmää; lähdekritiikki, kontekstualisointi ja kirjoittamalla tehty päättely. Tutkielma osoittaa, että CIA tarkasteli Suomen EEC-prosessia pääosin kylmän sodan suurvaltapoliittisessa kontekstissa. Pääpainona raportoinnissa oli Suomen ja Neuvostoliiton väliset suhteet ja Neuvostoliiton painostus EEC-prosessiin liittyen. CIA tulkitsi Suomen itsenäisen päätöksenteon rajalliseksi, minkä takia Suomi joutui tekemään myönnytyksiä Neuvostoliitolle saadakseen Neuvostoliiton hyväksynnän EEC-sopimukselle. CIA raportoi laajasti Suomen tekemistä aloitteista Neuvostoliiton suuntaan, joilla Suomi pyrki takaamaan Neuvostoliiton hyväksynnän. Myös Kekkosen rooli EEC-prosessissa nostettiin raportoinnissa esiin ja Kekkosen tulkittiin käyttävän luottamuksellisia suhteitaan Neuvostojohtoon hyväkseen niin neuvotteluissaan neuvostojohdon kanssa, kuin sisäpoliittisestikin. Jonkin verran raporteissa mainittiin myös EEC-prosessia jarruttaneista sisäpoliittisista tekijöistä, mutta sisäpoliittinen analyysi jäi ulkopoliittisten teemojen varjoon.
Keywords: EEC; CIA; Yhdysvallat; Neuvostoliitto; Kekkonen; integraatio; 1970-luku