Osakeyhtiöön tehtyjen vastikkeettomien pääomasijoitusten verokohtelu - Roiha, Aleksi (My University, 2024)
Tutkielmassa selvitetään osakeyhtiöön tehtyjen vastikkeettomien pääomasijoitusten verokohtelua. Pääsääntöisesti yhtiöoikeudellisesti pätevällä tavalla osakeyhtiöön tehty vastikkeeton pääomasijoitus osakepääomaan tai SVOP-rahastoon on osakeyhtiölle verovapaa erä elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisesti. Yksityisoikeudellisesta muodollisesta pätevyydestä voidaan kuitenkin poiketa, jos yksittäisen tapauksen olosuhteet näin osoittavat. Osakeyhtiölle vastikkeetta tehty pääomasijoitus voidaan verotuksessa tulkita osakeyhtiön verovapaasti saamaksi eräksi, verovuoden tuloksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 4 §:n mukaisesti tai lahjaksi perintö- ja lahjaverolain perusteella. Tutkielmassa havaitaan, että vastikkeeton pääomasijoitus voidaan tulkita osakeyhtiön tuloksi velan kuittauksen sekä sijoituksen tekijän ja sijoituksen vastaanottavan osakeyhtiön taustalla olevien sidonnaisuuksien yhteydessä. Lahjan arvioinnissa lahjoitustahdon selvittäminen on keskeisessä asemassa. Lahjaverotusta koskeva arviointi on tullut korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi erityisesti tilanteissa, joissa osakeyhtiölle on siirtynyt vastikkeeton pääomasijoitus lahjanluonteisen kaupan yhteydessä. Kaupan lahjanluonteisuus ei kuitenkaan vääjäämättä johda osakeyhtiön lahjaverovelvollisuuteen. Korkein hallinto-oikeus ei ole katsonut osakeyhtiötä lahjaverovelvolliseksi, kun vastikkeettoman pääomasijoituksen taustalla on ollut yritysjärjestely tai yrityksen perustaminen. Tutkielman keskeinen havainto on se, että yritysjärjestelyiden ja yritysten perustamisten yhteydessä osakeyhtiön vastikkeettomasti saamat pääomasijoitukset eivät näytä johtavan osakeyhtiön lahjaverovelvollisuuteen.
Keywords: vero-oikeus, verotus, osakeyhtiö, elinkeinotulon verotus, vastikkeeton pääomasijoitus, tulo, lahja, apportti, lahjanluonteinen kauppa