VASTASYNTYNEEN TUTKIMINEN - VIDEO OPETUSKÄYTTÖÖN - Litmanen, Iiro (My University, 2021)
Syventävien opintojen opinnäytetyönä on tehty yksityiskohtainen ja havainnollistava opetusvideo vastasyntyneen tutkimisesta. Kattavaa suomenkielistä opetusvideota aiheesta ei ole aikaisemmin julkaistu. Opetusvideo on kuvattu Turun yliopistollisen keskussairaalan tiloissa. Kirjallinen lupa vastasyntyneen tutkimisen kuvaamiseen, ja materiaalin käyttöön ja julkaisuun on pyydetty videolla esiintyvien vastasyntyneiden vanhemmilta. Vastasyntyneen tutkimisen tarkoituksena on löytää mahdolliset rakennepoikkeavuudet ja muut neonatologiset ongelmat, jotta ne saataisiin hoidettua mahdollisimman varhain. Vastasyntyneen huolellinen ja järjestelmällinen tutkiminen saattaa joskus olla hengenpelastava toimenpide. Videolla käsitellään vastasyntyneen tutkiminen kohta kohdalta seikkaperäisesti, minkä lisäksi annetaan yleisiä ohjeita vastasyntyneen tutkimiseen liittyen. Videolla on pyritty nostamaan esiin erityisesti ne tilanteet, joissa vastasyntyneen tila vaatii jatkotutkimuksia. Videon on tarkoitus toimia Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lastentautiopin kurssin oppimateriaalina. Lisäksi videota tarjotaan valtakunnalliseen MEDigi-tietopankkiin käytettäväksi opetusmateriaalina myös muissa Suomen yliopistoissa. Videon lisäksi tehdyssä abstraktissa selvitetään, minkälaisia suosituksia ja ohjeistuksia vastasyntyneen tutkimisesta on julkaistu Suomessa ja muualla maailmassa.
Keywords: vastasyntyneen tutkiminen, opetusvideo