"Olisin toivonut, että harjoittelut olisivat ehkä valmistaneet minut paremmin tähän työelämään." : Luokanopettajaopiskelijoiden siirtymä opetusharjoitteluista työelämään - Lonka, Kukka; Halmela, Kalle (My University, 2026)
Tämä tutkimus tarkastelee luokanopettajaopiskelijoiden siirtymistä opetusharjoitteluista työelämään. Tutkielmamme tarkoituksena on kartoittaa opetusharjoitteluiden muutosten tarpeita ja kehitysehdotuksia. Opettajan ensimmäisillä työvuosilla on suuri merkitys työhön sitoutumiseen. Toteutimme tutkimuksemme kvalitatiivisena tutkimuksena. Haastattelimme kolmea noviisiopettajaa teemahaastattelulla. Litteroimme haastattelut, jonka jälkeen analysoimme tulokset, joista esille nousi viisi keskeistä teemaa: minäpystyvyys, harjoitteluissa saatu tuki sekä konkreettiset apukeinot työelämään, harjoitteluiden puutteet, harjoitteluiden ja työelämän väliset erot sekä opettajan roolin muutokset ja valmiudet työhön. Haastatteluista selvisi, että harjoitteluissa on paljon puutteita ja oleellisia työelämässä merkittäviä asioita jää täysin käsittelemättä. Opettajan minäpystyvyys ja rooli alkavat kehittyä jo harjoitteluissa, mutta se on vain pintaraapaisu verrattaessa työelämään. Haastatteluissa ilmeni puutteita ja epätasaisuutta myös harjoitteluiden ohjaajista ja heidän tarjoamastaan tuesta. Tutkimus osittaa, että harjoitteluiden kehittämiselle ja tasavertaistamiselle olisi tarvetta. Kaikkien tulisi saada harjoitteluista työkaluja työelämään, eikä harjoitteluiden ohjaajien tai harjoittelupaikkojen välillä saisi olla suuria eroavaisuuksia.
Keywords: noviisiopettaja; minäpystyvyys; nivelvaihe; induktiovaihe; opetusharjoittelu; opettajan rooli; valmiudet