Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2007-2011 syntyneiden pikkukeskosten kehityksen arvioiminen kehitysseurantapoliklinikalla 2 vuoden iässä - Korkiavuori, Maija (My University, 2019)
Pikkukeskoset ovat alttiita kehityksen ongelmille ja vastasyntyneisyyskauden sairauksille elimistön kehittymättömyyden vuoksi. Näiden seurauksena voi olla neurologisia jälkitiloja sekä pitkäaikaissairauksia, joilla on myöhemmin vaikutusta elämänlaatua heikentävästi. Hoidoilla ja niiden kehityksellä on keskeinen rooli näiden ennaltaehkäisemiseksi. Pikkukeskosten ennustetta ja terveyttä voidaan parantaa keskoshoitoa arvioimalla ja kehittämällä. Kehitysseuranta on keskiössä arvioitaessa hoitojen vaikutusta pikkukeskosiin. Lisäksi kehitysseuranta mahdollistaa ongelmien varhaisen havaitsemisen ja niihin puuttumisen ja näin voidaan turvata pikkukeskosille normaali kasvu ja kehitys. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) syntyneiden pikkukeskosten kehitystä 2 vuoden kehitysiässä neurologisen, motorisen, näön, kuulon ja muun sairastavuuden osalta. Tutkimusaineistona on toiminut Tyksissä vuosina 2007-2011 syntyneet pikkukeskoset, jotka ovat käyneet kahden vuoden kehitysiässä kehitysseurantapoliklinikalla kontrollissa. Tutkimuksen pikkukeskoset ovat syntyneet alle 1500 gramman painoisina tai ennen raskausviikkoa 32. Tiedot on kerätty vuosien 2009-2014 aikana valmiille lomakepohjalle kliinisen poliklinikkatoiminnan yhteydessä. Aineisto kattaa 192 pikkukeskosta, joista 26 % on painanut syntyessään alle 1000 grammaa. Pienin aineiston keskonen on painanut syntyessään 440 grammaa, keskimäärin pikkukeskoset painoivat 1240 grammaa. Kehittyneiden hoitojen ansiosta pikkukeskoset voivat aiempaa paremmin. Kehityksen ja kasvun seurannan sekä näön ja kuulon seulontojen ansiosta hoidot ja terapiat myös aloitetaan varhain. Näiden ansiosta pikkukeskosten sairauksien ja erityisesti vaikeiden tautimuotojen esiintyvyyksissä on tapahtunut vähenemistä. Tutkimuksessa CP- oireyhtymää esiintyi 5,7 %:lla pikkukeskosista, ja heistä itsenäisesti ilman apuvälineitä pystyi liikkumaan 64 %. Ongelmat painottuvat edelleen epäkypsimpiin pikkukeskosiin, alle 1000 gramman painoisina tai ennen raskausviikkoa 28 syntyneisiin. CP-oireyhtymää esiintyi alle 1000 gramman painoisina syntyneistä 12 %:lla. Retinopatian vaikeimpia tason 4–5 muotoja ei tavattu aineistossa ollenkaan ja tason 3 retinopatiaa sairastavat olivat kaikki alle 1000 gramman painoisia ja ennen raskausviikkoa 28 syntyneitä. Molemminpuolista vähintään keskivaikeaa kuulovikaa esiintyi vain 1 %:lla. Melkein kolmasosalla (27 %) pikkukeskosista oli astmalääkitys käytössä, mutta säännöllisenä vain 8,3 %:lla.
Keywords: Pikkukeskonen, erittäin pienipainoinen vastasyntynyt, CP-oireyhtymä, keskosen retinopatia, keskosen kuulovika