Etsivä nuorisotyö – minkälaista osaamista työ tekijältään vaatii? : Haastattelututkimus asiantuntijoiden omista näkemyksistä - Leppimäki, Siru-Liina (My University, 2023)
Etsivä nuorisotyö on erityisnuorisotyötä, jonka tarkoituksena on tarjota alle 29-vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville tai tukea tarvitseville nuorille mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Etsivät nuorisotyöntekijät tarjoavat nuorille tukea heitä askarruttavien kysymyksien pohtimisessa ja auttavat nuoria saavuttamaan tarvitsemansa palvelut. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia tietoja, taitoja ja muuta osaamista etsivän nuorisotyön tekeminen vaatii. Etsivä nuorisotyö on melko tuore ammattiala ja ehkä osin tästä syystä, vaikka suomalaisissa tutkimuksissa etsivässä nuorisotyössä tarvittavaa osaamista käsitellään, niissä ei kuitenkaan ole nostettu keskiöön juuri työn osaamisvaatimuksia syventyen laadullisella tutkimusmenetelmällä nimenomaan niihin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on siis paneutua asiaan hieman perusteellisemmin ja tarkastella tarvittavaa osaamista aiempaa tarkemmalla tasolla niin, että kuvataan käytännön esimerkeillä sitä, mitä kunkin osaamisen vaatimus juuri etsivässä nuorisotyössä tarkoittaa. Haastattelin tutkielmaani varten yhdeksää asiantuntijaa – henkilöitä, joilla on erityistä tietoa tutkittavasta asiasta – eli etsiviä nuorisotyöntekijöitä. Haastattelut olivat puolistrukturoituja teemahaastatteluita, jotka toteutin yksilöhaastatteluina. Aineiston analyysin toteutin teoriaohjaavana sisällönanalyysina yhdistäen siihen ajattelu teorian kanssa -analyysia. Tulokset osoittavat, että etsivät nuorisotyöntekijät tarvitsevat työssään lukuisia erilaisia tietoja, taitoja, muuta osaamista sekä kykyjä ja ominaisuuksia. Etsivä nuorisotyö on vaativaa ihmissuhdetyötä ja osaaminen ilmenee lähes aina vuorovaikutuksessa. Näin ollen nostaisinkin tärkeimmäksi osaamiseksi vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä ohjausosaamisen, kohtaamisen ja luottamussuhteen rakentamisen taidot. Vaikka näen nämä keskeisimpinä taitoina, yksin nekään eivät vielä riitä etsivän nuorisotyöntekijän työstä selviytymiseen. Näiden lisäksi esimerkiksi laaja-alaiset tiedot erilaisista nuorten elämään kytkeytyvistä teemoista, palvelujärjestelmän tuntemus sekä erityisesti tiedonhakutaidot ovat myös ammattitaidon ytimessä. Lisäksi työssä menestyäkseen tarvitaan muun muassa tilannetajua, ennakkoluulottomuutta, empatiakykyä, tunneälyä, sinnikkyyttä ja joustavuutta sekä oppimishalua. Tulosten pohjalta etsivässä nuorisotyössä tarvittava osaaminen näyttäytyy hyvin laajana ja työn vaativuus ilmeisenä. Työn haasteet liittyivät pääasiassa muuhun, kuin osaamisen kehittämistarpeisiin. Iso osa työtä hankaloittavista tekijöistä on sellaisia, joihin olisi mahdollista vaikuttaa hyvällä johtamisella. Lisäksi monessa yhteydessä haasteiden taustalla näyttäisi vaikuttavan se, että Nuorisolaissa etsivän nuorisotyön määrittely on hyvin väljä eikä rahoittajatahona Aluehallintovirastokaan tarjoa tarkempaa määritelmää tai selkeää ja yhtenäistä tehtävänkuvaa, johon olisi mahdollisuus nojata, perustella sen avulla yhteistyötahoille, organisaation muille toimijoille ja tarvittaessa myös omalle esihenkilölle etsivän nuorisotyön työmuotoja ja työn rajauksia. Työn haasteet liittyvät usein huonoon johtamiseen ja siihen, että omaa työtä ja työtapoja joutuu perustelemaan eri tahoille. Tämä ja se, että etsivät kertovat jaksamisen haasteista, uupumisesta ja työntekijöiden vaihtuvuudesta alalla, viitaa siihen, että monien etsivien nuorisotyöntekijöiden työympäristössä on paljon sellaista, mikä ei tue työssä jaksamista ja työhyvinvointia ja näin työkykyisyyttä.
Keywords: etsivä nuorisotyö, erityisnuorisotyö, osaaminen, syrjäytyminen, ohjaus, tuki, kohtaaminen