Johdon ohjausjärjestelmien integraatio yrityskaupan jälkeen : Case: Tasavertaisten fuusio - Ahtinen, Tiia (My University, 2019)
Yrityskauppojen suosio on vaihdellut vuosien varrella laajalti, mutta viime aikoina organisaatioiden kiinnostus yritysostoja ja fuusioita kohtaan on ollut taas nousussa. Suosiostaan huolimatta monet yrityskaupat epäonnistuvat kuitenkin edelleen ja epäonnistuminen liitetään usein yrityskauppaprosessin integraatiovaiheeseen, sillä yrityskaupan tavoitteet pystytään realisoimaan vain, jos organisaatiot integroidaan onnistuneesti keskenään. Koska jokainen yrityskauppa on erilainen, ovat täten myös kaikki integraatioprosessit ainutlaatuisia ja eroavat toisistaan siinä, mitkä kaikki organisaatioiden osa-alueet täytyy yhdistää. Johdon ohjausjärjestelmien integraatiota voidaan kuitenkin pitää lähes kaikkien yrityskauppojen kohdalla tarpeellisena, jotta yhdistynyttä organisaatiota olisi mahdollista ohjata haluttuun suuntaan. Koska johdon ohjausjärjestelmien tutkiminen yrityskauppakontekstissa on kuitenkin jäänyt varsin vähäiselle huomiolle tutkijoiden keskuudessa, pyrittiin tämän tutkielman avulla laajentamaan ymmärrystä aiheeseen liittyen ja selvittämään se, millä perusteella organisaatioiden johdon ohjausjärjestelmät integroidaan fuusion jälkeen, millaisia muutoksia järjestelmiin tehdään ja ketkä ovat vastuussa muutosten tekemisestä. Tutkielman teoria pohjautuu yrityskauppoja ja johdon ohjausjärjestelmiä sekä niiden välisiä suhteita käsitteleviin aikaisempiin tieteellisiin artikkeleihin sekä muuhun kirjallisuuteen. Johdon ohjausjärjestelmiä tarkasteltiin tutkielmassa Malmin ja Brownin (2008) viitekehyksen avulla. Tutkielma suoritettiin toiminta-analyyttisenä casetutkimuksena, jonka kohteena oli yksi fuusio. Tutkielmaa varten haastateltiin kolmea yhdistyneen organisaation konsernijohtoryhmän jäsentä, joista yksi tuli fuusion vastaanottavasta organisaatiosta ja kaksi sulautuneesta organisaatiosta. Tutkielman empiirisessä osuudessa haastatteluista saatua aineistoa peilattiin aikaisempiin tutkimuksiin. Osa tutkielman tuloksista tuki aikaisempia löydöksiä, mutta myös eroavaisuuksia oli havaittavissa. Tutkielma vahvistaa ajatusta siitä, että johdon ohjausjärjestelmien integraatio on välttämätön edellytys sille, että yhdistyneestä organisaatiosta saadaan ote yrityskaupan jälkeen. Tutkielman keskeisin johtopäätös on se, että mikäli kyseessä on samankokoisten ja muuten tasavertaisten organisaatioiden välinen fuusio, johdon ohjausjärjestelmien integraatio on mahdollista suorittaa valitsemalla parhaita käytäntöjä molemminpuolisesti, jolloin muutokset koskevat kummankin organisaation järjestelmiä. Lisäksi tutkielma osoittaa, että johdon ohjausjärjestelmien integraatio voi auttaa myös henkisessä integraatiossa, mikäli integraatioon osallistetaan henkilöstöä laajasti molemmista organisaatioista.
Keywords: yrityskauppa, fuusio, tasavertaisten fuusio, johdon ohjausjärjestelmät, integraatio