Suun lichen planuksen hoito - Kopilow, Sanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Suun lichen planus eli punajäkälä on krooninen limakalvosairaus. Se voi esiintyä samanaikaisesti myös mm. iholla ja sukuelinten alueella. Sairaus on etiologialtaan tuntematon, mutta sitä pidetään autoimmuunitautina. Suun punajäkälän esiintyvyys on n. 0,2-1,9 % väestöstä ja sitä tavataan erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla. Sairauden oirekuva on vaihteleva. Osalla potilaista suun punajäkälä on haavautuva ja oireileva ja tarvitsee lääkkeellistä tai muuta hoitoa. Kaikkia suun punajäkäläleesioita tulee seurata, sillä sairaus on suusyöpävaaraa lisäävä muutos. Tässä syventävien opintojen projektissa tehtiin kirjallisuuskatsaus perustuen Pubmed-tietokantaan suun punajäkälän hoitomuodoista sekä tutkimuksissa havaituista hoitojen hyödyistä ja haitoista. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään suun punajäkälän hoitoa kortikosteroidien, kalsineuriinin estäjien, kurkiminoidien ja aloe veran osalta. Kirjallisuuskatsaukseen valikoituneiden artikkeleiden perusteella voidaan sanoa, että paikallisesti käytettävät kortikosteroidit ja kalsineuriinin estäjät ovat tehokkaita suun punajäkälän hoidossa. Tosin kalsineuriinin estäjistä takrolimuusin ja pimekrolimuusin todettiin olevan joissakin tutkimuksissa kortikosteroideja tehokkaampia, ja pimekrolimuusi toi useassa tutkimuksessa muita valmisteita pitkäaikaisemman avun suun punajäkälään liittyvien oireiden hoidossa. Kurkiminoidien ja aloe veran todettiin olevan lumevalmisteita tehokkaampia suun punajäkälän hoidossa. Lähes kaikki tutkimuksissa havaituista haittavaikutuksista olivat lieviä ja ohimeneviä.