Anestesian aikana annosteltujen lääkeaineiden vaikutukset syöpäkasvaimeen - Brenner, Enni (My University, 2024)
Kirjallisuuskatsauksena tehdyssä opinnäytetyössäni on esitetty tämänhetkisten tutkimustietojen valossa, miten anestesian aikana annostellut aineet vaikuttavat syöpäkasvaimeen. Kyseisestä aiheesta löytyy jonkin verran alkuperäistutkimuksia in vivo/vitro–asetelmissa, mutta suurempia kontrolloituja kliinisiä potilastutkimuksia valmistunee vasta lähivuosina. Marraskuussa 2019 ilmestyi kattava tutkimus1 rintasyövän uusiutumisasteen yhteydestä anestesiatapaan sekä pienempiä tutkimuksia koskien laskimoanestesian ja inhalaatioanestesia-aineiden vaikutuksista syöpäkasvaimeen. Näiden tutkimusten perusteella voidaan päätellä, että anestesia-aineella ei ole vaikutusta syövän uusiutumisriskiin, kunnes uusia satunnaistettuja tutkimuksia ilmestyy. Käsittelen kirjallisuuskatsauksessani anestesia-aineita, eri anestesiamuotoja sekä yksittäisten lääkeaineiden vaikutuksia syöpäsoluihin ja -kasvaimeen. Tiedonhaussa olen käyttänyt anestesiologian ja tehohoidon oppikirjoja sekä erikoisalojen lehdissä ilmeistyneitä alkuperäitutkimusten raportteja. Tietokantana on käytetty PubMedia ja Web of Sciencea. Monen tutkimuksen tavoitteena on ollut verrata propofolin ja inhaloitavien anesteettien eroja syövän ennusteeseen. Vallitsevan hypoteesin mukaan propofolilla olisi anestesiakaasuja edullisempia ominaisuuksia syövästä toipumiseen. Propofoli vahvistaa immuunipuolustusta lisäämällä NK-solujen määrää ja aktiivisuutta sekä vähentämällä VEGF:n määrää, joka on uudisverisuonten kasvutekijä. Tutkimuksissa on myös paljon tutkittu opioidien mahdollista yhteyttä syöpäsolujen kasvuun ja syövän leviämiseen, eli metastasointiin. Leikkaustoimenpiteessä käytettävät opioidit saattavat lisätä syöpäsolujen kasvua, metastasointia sekä immunosupressiivisuutta. On kuitenkin huomattava, että edellä mainittujen tutkimusten tulokset ovat olleet hyvin ristiriitaisia ja hypoteesien tueksi on saatu todisteita niin puolesta kuin vastaan. Kirjallisuuskatsauksen yhteenvetona voidaan todeta, ettei julkaistujen tutkimusten pohjalta voida vielä tehdä mitään hoitolinjauksia. Uudet isoilla aineistoilla tehdyt prospektiiviset tutkimukset kenties auttavat tulevaisuudessa määrittelemään hoitolinjat, joilla anestesian aikainen hoito saadaan optimoitua. Tällöin anestesiaa muokkaamalla voitaisiin osaltaan estää syöpäsolujen kasvua, syöpäkudoksen leviämistä ja mahdollisesti myös syöpien uusiutumista.
Keywords: anestesia, syöpäkasvain