Syöpädiagnostiikka vieritestauksena matalan tulotason ja keskitulotason maissa - von Plato, Stella (My University, 2024)
Syövät ovat kasvava ongelma matalan tulotason ja keskitulotason maissa (LMIC), ja niiden ennustetaan edelleen yleistyvän juuri näillä alueilla tulevina vuosikymmeninä. Syövän hoitotulokset ovat myös heikompia LMIC-maissa kuin korkean tulotason maissa. Hoitotulokset paranevat, kun syöpä diagnosoidaan mahdollisimman aikaisin, mutta LMIC-maissa syöpä diagnosoidaan yleensä myöhäisemmässä vaiheessa. On siis tärkeää kehittää LMIC-maihin syövän kustannustehokkaan seulonnan ja varhaisen diagnoosin mahdollistavia teknologisia ratkaisuja. Yksi näistä voisi olla syövän vieritestit. LMIC-maiden terveydenhuollon kohtaamat haasteet tuottavat ylimääräisiä vaatimuksia syövän vieritesteille. Ollakseen käyttökelpoisia LMIC-maissa syövän vieritestien tulisi täyttää REASSURED-kriteerit. Niihin kuuluu reaaliaikainen yhteys tietoverkkoon, helppo näytteenotto, edullisuus, herkkyys, spesifisyys, käyttäjäystävällisyys, nopeus, säilyvyys, luotettavuus, ympäristöystävällisyys ja saavutettavuus. Lisäksi syövän vieritestien kustannustehokkuus ja kyky parantaa hoitotuloksia LMIC-maissa tulisi todentaa ennen laajempaa käyttöönottoa. Toistaiseksi pisimmälle kehittyneet syövän vieritestit havaitsevat tiettyjä proteiineja. Nykyään on myös kehitteillä mikroRNA:ta mittaavia syövän vieritestejä. Muita analyyttejä, jotka saattaisivat tulevaisuudessa sopia syövän vieritesteihin, ovat veressä kiertävät syöpäsolut ja kasvaimen DNA sekä solunulkoiset vesikkelit. Tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla olevat syövän vieritestit ovat lateraalivirtaustestejä, joista osa saattaisi soveltua LMIC-maihin, mutta niitä ei ole juurikaan tutkittu tässä kontekstissa. Lisäksi testit soveltuvat nykyään lähinnä jo diagnosoitujen syöpien seurantaan eikä niinkään niiden diagnosointiin. Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista hyödyntää älypuhelimia vieritestien lukulaitteina. Tämä voisi parantaa testien tarkkuutta ilman, että saavutettavuus heikkenee liikaa, toisin kuin erikoistuneita lukulaitteita käytettäessä. Vieritestit voisivat siis mahdollistaa kustannustehokkaan syöpien seulonnan LMIC-maissa, mutta niiden mahdollinen hyöty LMIC-maiden erityisissä olosuhteissa on todennettava ennen kuin ne otetaan laajasti käyttöön.
Keywords: syöpädiagnostiikka, syövän seulonta, vieritestit, matalan tulotason ja keskitulotason maat, LMICs, REASSURED-kriteerit