Tietoisuustaitojen merkitys psykologisen turvallisuuden rakentumisessa johtamisen vuorovaikutuksen kautta - Mattila, Sami (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella tietoisuustaitojen merkitystä psykologisen turvallisuuden rakentumisessa johtamisen vuorovaikutuksen kautta. Tutkimuksessa pyritään syventämään ymmärrystä siitä, miten tietoisuustaitoja säännöllisesti harjoittavat johtajat kokevat tietoisuustaitojen vaikuttavan omaan johtamisen vuorovaikutukseensa ja sitä kautta edelleen työyhteisön psykologiseen turvallisuuteen. Tutkimus on laadullinen ja se toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Aineisto koostuu suomalaisten esihenkilöasemassa olevien henkilöiden haastatteluista. Haastattelujen tulokset analysoitiin teorialähtöisen sisältöanalyysin avulla. Teoreettinen viitekehys rakentuu tietoisuustaitojen, johtamisen vuorovaikutuksen ja psykologisen turvallisuuden tutkimuksesta. Tulokset osoittavat, että tietoisuustaidot voivat tukea johtajan vuorovaikutusta erityisesti läsnäolon, kuuntelemisen ja reaktiivisuuden säätelyn kautta. Näiden tekijöiden koettiin edistävän työyhteisöissä psykologisesti turvallisempaa ilmapiiriä. Tutkimuksen perusteella psykologinen turvallisuus näyttäytyy herkkänä ja jatkuvasti elävänä ilmiönä, joka rakentuu voimakkaimmin arjen vuorovaikutuksessa. Tietoisuustaitojen ja psykologisen turvallisuuden välinen yhteys näyttäytyy johtamisen vuorovaikutuksen kautta rakentuvana. Tutkimus tuottaa kokemuspohjaista tietoa tietoisuustaitojen roolista johtamisen vuorovaikutuksessa ja tätä kautta psykologisen turvallisuuden rakentumisesta ja täydentää näin ollen aiempaa tietoisuustaitojen, johtamisen vuorovaikutuksen ja psykologisen turvallisuuden tutkimuksen kenttää.
Keywords: tietoisuustaito, johtaminen, vuorovaikutus, psykologinen turvallisuus