Luovutuksensaajaan kohdistuva lahjaverohuojennus henkilöyhtiön sukupolvenvaihdoksessa - Peltonen, Nelli (My University, 2024)
Sukupolvenvaihdokseen liittyy usein merkittäviä verokustannuksia, joiden suorittaminen voi vaikeuttaa omistajan vaihdosta ja yrityksen toiminnan jatkamista. Monet yritysten sukupolvenvaihdokset jäävätkin toteutumatta nykypäivänä suurien perintö- ja lahjaverojen vuoksi. Työn aiheena on henkilöyhtiön sukupolvenvaihdoksen ja sen luovutuksensaajaan kohdistuvan lahjaverohuojennuksen erityispiirteet. Tarkoituksena on pohtia erityisesti siitä, lisääkö luovutuksensaajaan kohdistuva lahjaverohuojennus henkilöyhtiön sukupolvenvaihdoksen kannattavuutta. Verotuksen monimutkaisuus ja henkilöyhtiöiden erityispiirteet, kuten yhtiömiesten henkilökohtainen vastuu, lisäävät sukupolvenvaihdoksen toteuttamisen kynnystä. Työssä havaitaan, että vaikka lahjaverohuojennus voi vähentää verotaakkaa, se ei välttämättä riitä lisäämään sukupolvenvaihdoksen kannattavuutta. Lahjaverohuojennus voi alentaa lahjaveron määrää useilla tuhansilla euroilla, mutta lahjaveron määräksi voi huojennuksesta riippumatta jäädä silti merkittävä summa. Lisäksi, kun otetaan huomioon, että lahjavero tulee maksaa heti luovutuksen yhteydessä, tämä voi koitua suureksi taloudelliseksi rasitteeksi luovutuksensaajalle. Lahjaverohuojennuksesta huolimatta yrityksen omistajan lähisukulainenkin voi joutua maksamaan huomattavia summia lahjaveroa. Jos toiminnan jatkajaa ei löydy lähipiiristä, verokustannukset voivat nousta entisestään, mikä vaikuttaa sukupolvenvaihdoksen houkuttelevuuteen. Työ havainnollistaa sitä, kuinka monimutkaisia sukupolvenvaihdokset ovat ja kuinka suureksi verorasitukset voivat jäädä, vaikka luovutuksensaaja saisi lahjaveroon huojennuksen.
Keywords: sukupolvenvaihdos, lahjavero, huojennussäännökset, henkilöyhtiö, yhtiöosuus