Potilasvalinta aivovaltimoiden endovaskulaarihoitoihin - Raj, Rahul; Rautio, Riitta; Numminen, Jussi; Lindgren, Antti (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Endovaskulaariset hoitotekniikat ovat kehittyessään tarjonneet uusia hoitomahdollisuuksia aivovaltimoaneurysmien, aivojen valtimo-laskimoepämuodustumien (arteriovenoosit malformaatiot), aivojen kovakalvon valtimo-laskimofisteleiden ja kroonisten kovakalvonalaisten verenpurkaumien (subduraalihematooma) hoitoon. Nykyään suurin osa aivovaltimoaneurysmista ja aivojen kovakalvon valtimo-laskimofisteleistä hoidetaan endovaskulaarisesti. Sen sijaan endovaskulaarisen hoidon rooli aivojen arteriovenoosien malformaatioiden tapauksessa on nykyään lähinnä kirurgiaa ja sädehoitoa tukevaa. Uutena tautiryhmänä endovaskulaariselle hoidolle ovat nousseet krooniset subduraalihematoomat. Valikointi hoitoon tapahtuu neurokirurgien ja muiden neurotoimenpiteitä suorittavien yhteistyönä, joissa huomioidaan kattavasti sairaus- ja potilaskohtaiset erityispiirteet.