Open-book accounting -menetelmän käyttöönotto alihankintayrityksessä, konstruktion muodostaminen Lehtosen Konepaja Oy:lle - Lehtonen, Anu (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Suomen teollisuustuotannon kokiessa voimakasta rakennemuutosta, on organisaatioissa toimintaympäristön muutoksista tullut pysyvä olotila. Yritysten on pyrittävä vastaamaan tiukentuneeseen kilpailupaineeseen ja kasvaneeseen epävarmuuteen muun muassa kustannustehokkuutta ja laatua parantamalla. Kasvava kilpailukyky ja alenevat kustannukset ovat yritysten päätavoitteet, mutta myös kasvava avoimuus, liiketoimintaorientoitunut ajattelu ja yhteistyö muiden kanssa kuuluvat tavoitteisiin. Alihankintayrityksen toimintaympäristöstä tulevien uusien vaatimusten, kuten open-book accounting -menetelmän, kohtaaminen luo uudenlaisia paineita myös taloushallinnon prosesseille. Open-book accounting (OBA) eli avoimet kirjat -menetelmällä tarkoitetaan kustannustietojen paljastamista osittain tai kokonaan yritykselle, jonka kanssa ollaan yhteistyösuhteessa. Luottamus on merkittävässä roolissa OBAn soveltamisessa. Kustannuslaskennan toteuttaminen avoimessa kustannusten jakamisessa vaatii kuitenkin laskennalta erityispiirteitä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää open-book accounting -menetelmän käyttöönoton vaikutusta alihankintayrityksen taloushallintoon. Tavoitteena on tutkia yksittäisen yrityksen mahdollisuuksia vastata asiakkaan OBA-vaatimuksiin, kun avoimuutta vaativa asiakasyritys ei tarjoa teknistä tukea, kuten aiemmissa OBA-tutkimuksissa on ollut. Tutkielmassa on konstruktiivinen tutkimusote ja ongelman käytännön relevanssi koskee caseyrityksen ongelmaa toteuttaa OBA-menetelmää. Kytkentä teoriaan tehdään aiemman open-book accounting -kirjallisuuden ja -tutkimuksen avulla, myös alihankintatoiminnan keskeisiä piirteitä selvitetään. Kirjallisuudesta saatavan tietämyksen perusteella muodostetaan konstruktio, ratkaisu havaittuun ongelmaan, jonka kautta OBA voidaan toteuttaa tehokkaasti. Caseyritykselle muodostettava malli edustaa käytännön osuutta ratkaisussa ja teoreettinen uutuusarvo muodostuu aiemmasta tutkimuksesta poikkeavasta näkökulmasta. Open-book accounting -menetelmästä on ollut hyötyä siinä, että caseyrityksessä on tehostettu oman suorituksen mittaamista ja toiminnan kriittistä arvioimista. Ongelmaksi ei noussut puutteelliset laskentamenetelmät eikä kokemattomuus seurata kustannuksia, vaan vaikeaksi koettiin kustannustietojen paljastaminen toiselle yritykselle, toisin sanoen luottamuksenpuute koettiin OBA:n käyttöönottoa heikentäväksi asiaksi.