Vanhemman ja lapsen välinen talouspuhe: Kuvaileva kirjallisuuskatsaus sen merkityksestä ja hyödyistä - Niklander, Emmi (My University, 2025)
Tämän tutkielman käsittelee vanhemman ja lapsen välistä talouspuhetta. Talouspuhe sisältää kaiken lapsen ja vanhemman välisen perheen taloudellisia asioita koskevan keskustelun. Nämä keskustelut voivat käsitellä perheen tuloja, menoja ja niiden muutoksia. Aiemmat tutkimukset keskittyvät pääasiassa vanhempien ja lasten väliseen rahapuheeseen yleisemmällä tasolla. Sen sijaan perheen omia taloudellisia asioita koskevat aiheet jäävät sivuun tai niihin ei ole keskitytty omana aihealueenaan. Pro gradu- tutkielman tavoitteena on täydentää tätä tutkimuksellista aukkoa. Tarkoituksena on tuottaa tietoa, joka voi auttaa kehittämään käytännön välineitä ja toimintatapoja taloussosiaalityöhön. Tämä tieto on hyödyllistä, sillä sosiaalityön asiakkailla voi on taloudellisia haasteita ja he pohtivat miten käsitellä asiaa lasten kanssa. Taloussosiaalityön avulla vanhempia voitaisiin tukea lasten kanssa käytäviä talouskeskusteluja koskien. Taloussosiaalityö on sosiaalityön työorientaatio, jonka tavoitteena on asiakkaiden taloudellisen toimintakyvyn vahvistaminen. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on seitsemän vertaisarvioitua eri tieteenalojen tutkimusartikkelia Yhdysvalloista ja Uudesta-Seelannista. Tutkimukset ovat laadullisia sekä monimenetelmällisiä ja niiden aineistona on vanhemmille ja/tai lapsille toteutettuja haastatteluja sekä yksi kysely. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: miksi vanhemmat kokevat vaikeaksi puhua lapsilleen perheen talousasioista, sekä mitä hyötyjä vanhemman ja lapsen välisestä talouspuheesta on. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkielma on aineistolähtöinen, ja tuloksia peilataan aihepiirin aiempaan tutkimukseen. Tuloksissa nousee esille kolme keskeistä syytä siihen, miksi vanhemmat kokevat vaikeaksi puhua lapsilleen perheen talousasioista. Ensimmäisenä syynä on vanhempien halu suojella lasta, toisena syynä on se, etteivät vanhemmat tiedä miten aiheesta tulisi puhua ja kolmantena syynä on raha-asioiden tabuluonteisuus. Lisäksi yhteiskuntaluokalla ja taloudellisella tilanteella sekä vanhemman ja lapsen sukupuolella voi olla vaikutusta talouspuheeseen. Vanhemman ja lapsen välisestä talouspuheesta voi olla hyötyä lapselle, koska se voi vähentää vanhemman ja lapsen kokemaa taloudellista stressiä, talouspuhe kehittää lapsen taloustaitoja tulevaisuuden varalle ja luo luottamusta vanhemman ja lapsen välille. Johtopäätöksenä on, että talouspuhe on lapsen ja vanhemman kannalta hyödyllistä, vaikka esimerkiksi ahdistuslähtöinen ja lasta syyllistävä talouspuhe voi kuormittaa lasta. Sen sijaan suunniteltu, osallistava, keskustelunomainen ja avoin talouspuhe parantaa lapsen talousosaamista aikuisuutta varten ja voi johtaa stressittömämpään elämään lapsena ja aikuisena. Talousasioista puhumattomuus ei näiden tulosten perusteella ole vanhemman tai lapsen kannalta hyvä vaihtoehto, vaan voi aiheuttaa lapsessa ahdistuneisuutta ja stressiä.
Keywords: Taloussosiaalityö, lapsiperheet, talouspuhe, rahapuhe, taloudellinen ahdistus, lapset