Lukuisten mielipiteiden näyttely : Lontoon maailmannäyttely 1851 The Timesin mielipidepalstalla - Lampi, Valtteri (My University, 2019)
Tutkin pro gradussani mitä The Timesin mielipidepalstalle kirjoitettiin Lontoon vuoden 1851 maailmannäyttelystä ja mitä nämä mielipidekirjoitukset kertovat kirjoittajistaan. Keskityn vain niihin mielipidekirjoituksiin, jotka on julkaistu The Timesissä joko ennen näyttelyn avautumista tai näyttelyn ollessa vielä avoinna. Alkuperäisaineistona käytän siis The Timesin mielipidepalstan kirjoituksia. Näiden tukena käytän The Timesissä ilmestyneitä pääkirjoituksia. Pääkirjoitukset auttavat vertailemaan The Timesin omia näkemyksiä mielipidekirjoituksissa esiintyneisiin näkemyksiin ja väitteisiin. Vilkkainta keskustelua käytiin niin sanotusta Kristallipalatsista, joka värikkäiden vaiheiden jälkeen rakennettiin maailmannäyttelyn näyttelytilaksi. Kristallipalatsi edusti tuolloin mullistavaa lasiin ja metalliin perustuvaa arkkitehtuuria. Etenkin lasirakenteiden pelättiin romahtavan näyttelyvieraiden niskaan. Lisäksi rauta ja lasi kuulostivat aikalaisista liian pysyviltä rakennusaineilta rakennukseen, jonka oli tarkoitus olla väliaikainen. Myöskään päätös rakentaa Kristallipalatsi keskelle Hyde Parkin hienostoaluetta ei herättänyt hurraa-huutoja. Myöhemmin keskustelu kääntyi kohti pohdintoja Kristallipalatsin kohtalosta tapahtuman jälkeen. Valmis Kristallipalatsi oli saanut käännytettyä useimmat kriitikot puolellensa, joten rakennuksen kohtalosta ja tulevaisuudesta oltiin huolissaan. Lisäksi monella oli omia rahallisia intressejä rakennuksen suhteen. Vilkasta keskustelua käytiin myös näytteilleasettajien tai näyttelyn rahoittajien kohtelusta ja asemasta tapahtumassa. Lontoon maailmannäyttely oli kuudella miljoonalla vieraallaan aikansa suurtapahtuma, joten se oli monelle mahdollisuus esitellä tuotteitaan uusille asiakkaille. Esimerkiksi näyttelyn palkinnoista väännettiin kättä, vaikka ne olivat vain pieniä pronssisia mitaleja. Monet tahot myös rahoittivat näyttelyä huomat-tavilla summilla, joten he myös olettivat saavansa rahoillensa jotakin vastinetta. Myös liikenne ja näyttelyyn liittynyt turismi toistuvat useampaan otteeseen eri mielipidekirjoituksissa. Lopulta suurin osa The Timesin mielipidepalstalle kirjoittaneista kuului yläluokkaan, mutta heillä kaikilla oli omat ja henkilökohtaiset motiivinsa kirjoittaa lehteen. Usein he olivat huolissaan rahoistaan tai mahdollisuuksistaan osallistua näyttelyyn. Toki mukaan mahtui muutama vain johonkin asiaan ärsyyntynyt kirjoittaja. Syitä kirjoittaa The Timesiin oli siis monia. Lisäksi usein kirjoittajat paljastivat itsestään enemmän kuin he ehkäpä itse tajusivatkaan.