CANVAS-oireyhtymä ja RFC1-tautikirjo - Jokela, Manu; Kytövuori, Laura; Sipilä, Jussi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kromosomissa 4 sijaitsevan RFC1-geenin patogeeninen toistojaksolaajentuma (AAGGG)exp sijaitsee proteiinia koodaavan alueen ulkopuolisella intronialueella, ja sen alleelitaajuus väestössämme on arviolta 0,5 % (eurooppalaisissa väestöissä keskimäärin 0,7 %). On toistaiseksi epäselvää, miten bialleelinen toistojaksolaajentuma aiheuttaa hermoston rappeumasairauden, mutta toistojakson pituus näyttää olevan yhteydessä taudin alkamisikään ja oirekuvan vaikeuteen. Bialleelinen toistojaksolaajentuma johtaa tyypillisimmin CANVAS-oireyhtymään (cerebellar ataxia, neuropathy and vestibular areflexia syndrome), mutta siihen on yhdistetty myös useita muita oireita ja löydöksiä, kuten ekstrapyramidaalisia piirteitä, autonomisen hermoston toimintahäiriö ja krooninen yskä. Pohjoissuomalaisessa potilaskohortissa bialleelinen RFC1-toistojaksolaajentuma todettiin 5 %:lla potilaista, joilla epäiltiin periytyvää ataksiasairautta. Nykytiedon valossa kaikkien oirekuvien esiintyvyys on Itä- ja Pohjois-Suomessa noin 3–6/100 000 henkilöä.