Ett vacklande jämviktsläge – En konkurrensrättslig bedömning av insynen i upphandlingsförfarandet - Sjöblom, Sofia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
I avhandlingen behandlas insynen i upphandlingsförfarandet ur konkurrensrättslig synvinkel. Syftet med avhandlingen är att besvara frågan hur mycket insyn som bör eftersträvas i upphandlingar med tanke på marknadens funktion samt utreda huruvida en koherent tolkning av och argumentering för insyn mellan konkurrensrätten och området för offentliga upphandlingar borde förespråkas. Ytterligare utreds huruvida den offentliga köparens förfarande borde regleras av konkurrensbestämmelserna i EUF-fördraget. Frågeställningarna besvaras utgående från den rättsdogmatiska metoden, dock tillämpas den eklektiska metoden med tanke på den ekonomiska aspekten av arbetet, som en kompletterande metod. I avhandlingen framförs att insynen har en mångfasetterad roll i offentliga upphandlingar och att verkningarna av insynen är starkt bundna till marknadsförhållandena i den specifika upphandlingen. Ytterligare anses att kollusioner i offentliga upphandlingar innebär stora transaktionskostnader för parterna som deltar i kollusionen. Med tanke på den upphandlande myndighetens ställning på marknaden framförs att unionens rättspraxis har lett till att konkurrensbestämmelserna, i detta fall artikel 101 och 102 i EUF-fördraget, inte kan tillämpas på de upphandlande myndigheternas förfarande. I avhandlingen föreslås att en konkurrensrättslig bedömning borde möjliggöras, trots att upphandlingslagstiftningen och speciellt insynen i upphandlingsförfarandet anses minska möjligheterna för den upphandlande myndigheten att missbruka den potentiella köparmakten den besitter. I avhandlingen efterlyses att konkurrensen beaktas på lång sikt i samband med offentliga upphandlingar. Detta innebär att de upphandlande myndigheterna bör beakta kollusionsrisken då de förbereder upphandlingar. Ytterligare måste uppmärksamhet riktas mot hurdan information som avslöjas angående de kvalitativa aspekterna i anbudsgivarnas anbud.