Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikka brexitin jälkeen : Flexilateraali yhteistyö Suomen näkökulmasta - Lahtinen, Ville (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa brexitin jälkeen. Näkökulma tutkielmalle löytyy Fauren (2019) esittelemästä termistä flexilateralismi. Termillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kansainvälinen toimija käyttää useita erilaisia kansainvälisen yhteistyön muotoja edesauttaakseen jonkin julkisen ongelman ratkaisua. Työn rajauksessa painotan ajallisesti konservatiivihallituksen aikaa ja alueellisesti Suomelle olennaisia osa-alueita. Tutkielmassa kuvaan miten Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikka on käyttänyt kahdenvälisiä, minilateraaleja sekä monenkeskisiä suhteita edesauttaakseen konservatiivipoliitikkojen lanseeraamaa Global Britain -strategiaa. Esimerkkeinä näistä osa-alueista käytän Yhdistyneen kuningaskunnan johtamaa Joint Expeditionary Forcea, arktista aluetta sekä Euroopan unionin valtioiden kanssa solmittuja kahdenvälisiä sopimuksia. Kuvailen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin avaamalla hallituksen virallisia asiakirjoja sekä aiheesta tehtyä tutkimusta. Eri linjapapereista löytyy hyvin esimerkkejä eri kansainvälisten yhteistyömuotojen käytöstä, joten voidaan todeta ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustavan flexilateralistista eli joustavaa tyyliä. Myös Suomi nähdään useassa eri yhteydessä tärkeänä yhteistyökumppanina. Näkisinkin Suomella olevan mahdollisuuksia hyötyä Yhdistyneelle kuningaskunnalle brexitistä aiheutuneesta poliittisesta epävakaudesta.
Keywords: kansainväliset suhteet, brexit, ulkopolitiikka, Euroopan unionista eroaminen, konservatiiviset puolueet