Sosiaalisen vaikuttavuuden edistäminen julkisissa hankinnoissa : Turun kaupungin hankinnoilla työllistämisen malli - Latva-Teikari, Tytti (My University, 2023)
Kokonaisuudessaan Suomessa käytetään julkisiin hankintoihin yli 35 miljardia vuosittain. Yksistään Turun kaupunki käytti vuonna 2021 tavara- ja palveluhankintoihin 788 miljoonaa euroa. Nämä varat tulee niin kansallisen kuin paikallisen hankintastrategian mukaan käyttää siten, että se tuottaisi mahdollisimman paljon arvoa ja hyötyä kaikille sidosryhmille. Lisäksi hankinnat tulisi tehdä kestävästi niiden pitkäaikaisvaikutukset mielessä pitäen. Julkisien hankinnoilla voidaan ostovoiman kautta vaikuttaa haluttujen vaikutusten kehittymiseen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten sosiaalista vaikuttavuutta voidaan edistää julkisissa hankinnoissa. Sosiaalisista vaikuttavuuksista tutkimus keskittyy työllisyyden edistämiseen ja sen sivuvaikutuksiin. Tavoitteena oli luoda Turun kaupungille sidosryhmien tarpeet huomioiva hankinnoilla työllistämisen malli kaupungin hankintojen sosiaalisen vaikuttavuuden edistämiseksi. Tässä konstruktiivisessa tutkimuksessa aineisto kerättiin laadullisin menetelmin triangulaatiota hyväksikäyttäen. Tärkeiden sidosryhmien näkemyksiä, tarpeita ja palautteita mallin osalta selvitettiin haastatteluilla ja työpajatyöskentelyllä. Mallin aihio luotiin Euroopan ja Suomen hankinnoilla työllistämistä koskevan kirjallisen vertailuaineiston pohjalta. Mallia täydennettiin teema- ja asiantuntijahaastattelujen sekä työpajojen avulla. Tutkimuksen myötä Turun hankinnoilla työllistämisen mallilla on saatu aikaan tavoiteltu työllisyyttä edistävä vaikutus. Vuosina 2021–2022 toteutetut työllistämisehdon sisältäneet pilottihankinnat tulevat työllistämään arviolta vähintään 31 heikommassa työmarkkina-asemassa olevaa työtöntä työnhakijaa lähivuosien aikana. Pilottihankinnoista saadut kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Kokemukset ja tulevaisuudenkuvat osoittavat, että luotu malli toimii ja se palvelee vähintään riittävästi sidosryhmiä. Mallista on tullut pysyvä osa hankintojen tekemistä Turun kaupungissa. Hankinnoilla työllistämällä Turun kaupunki edistää heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä siihen soveltuvissa hankinnoissa. Hankinnoilla työllistämisellä ennaltaehkäistään pitkäaikaistyöttömyyttä, edistetään kunnan elinvoimaa ja helpotetaan yritysten työvoiman saatavuutta, tuetaan kuntataloutta tukikustannusten vähenemisellä ja ostovoiman vahvistamisella.
Keywords: Julkiset hankinnat, sosiaalinen kestävyys, vaikuttavuus, työllisyys, työllistyminen