Luontokäsitykset Keski-Maassa : Ekokriittinen luenta J. R. R. Tolkienin teoskesta The Lord of the Rings - Salonen, Iida (My University, 2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsittelen J. R. R. Tolkienin teosta The Lord of the Rings (1954–1955) ekokriittisestä näkökulmasta. Teoksessa seurataan useita eri kansoihin kuuluvia hahmoja Keski-Maassa. Vaikka keskityn pääosin The Lord of the Rings -teokseen, käytän paikoin lähteinäni myös muita Tolkienin legendaarioon kuuluvia teoksia, sillä ne valottavat myös käsiteltävänä olevan teoksen maailmaa. Ympäristöteemat ovat keskeisessä roolissa The Lord of the Rings -teoksessa. Tarkastelen niitä ja teoksen luontokuvaa siinä esiintyvien kansojen ja hahmojen erilaisten luontosuhteiden kautta. Jotkut heistä ovat teoksessa keskeisemmässä roolissa, jolloin myös heidän luontosuhteestaan kerrotaan enemmän. Silti kaikki tutkimani kansat ja hahmot vaikuttavat muodostuvaan luontokuvaan, joka on hyvin monipuolinen. Hyödynnän tutkielmassani ekokriittistä kirjallisuudentutkimusta ja erityisesti sen englantilaista perinnettä. Käytän myös ekokritiikkiin liittyviä pastoraalin, erämaan ja apokalypsin käsitteitä, joista erityisesti pastoraali on tärkeä niin englantilaisen ekokritiikin kuin käsittelemäni teoksen kannalta. Ekokriittinen menetelmä auttaa nostamaan The Lord of the Rings -teoksesta esiin ympäristöteemoja ja luontokuvausta. Vaikka teos on julkaistu lähes seitsemänkymmentä vuotta sitten, on sen viesti ympäristön arvosta ja luonnonsuojelun merkityksestä sovellettavissa myös nykypäivän ilmastokeskusteluun. Fantasiakirjallisuus ei tarjoa valmiita vastauksia todellisen maailman ongelmiin, mutta sillä on valta saada ihmiset ajattelemaan ja muuttaa asenteita. Molempia vaaditaan toiminnassa ilmastonmuutosta vastaan.
Keywords: J. R. R. Tolkien, fantasiakirjallisuus, ekokritiikki, luontosuhde, luontokäsitys, luontokuva, pastoraali, erämaa, apokalypsi, metsät