Työntekijöiden tulkinnat toiminnan uudelleenorganisoinnista - Lindström, Jenni (My University, 2019)
Muutoksesta on tullut kiinteä osa organisaatioiden toimintaa. Pysyäkseen kilpailukykyisenä ja elinvoimaisena organisaation täytyy uudelleenorganisoida toimintaansa ja muuttua jatkuvasti. Perinteisesti organisatorista muutosta on tutkittu organisaatiotasolla. Muutokseen suhtautumisen tutkiminen yksilötasolla on tärkeää siksi, että organisatorisen muutoksen onnistunut implementointi riippuu usein siitä, miten organisaation jäsenet reagoivat muutokseen. Organisaation alemmilla tasoilla tapahtuu usein merkittäviä ja laajoja muutoksia. Siksi on aiheellista tutkia muutokseen suhtautumista organisaation alemmilla tasoilla muutoksen vastaanottajien keskuudessa. Tässä tutkimuksessa keskitytään selvittämään ja kuvaamaan yrityksen operatiivisen tason työntekijöiden tulkintoja ja suhtautumista toiminnan uudelleenorganisointiin sekä sitä, miten työntekijät reagoivat muutokseen affektiivisesti, kognitiivisesti ja toiminallisesti. Työntekijät ovat muutoksen vastaanottajia. He eivät itse pysty vaikuttamaan muutoksen raameihin ja sisältöön, vaan muutos tulee heille annettuna. Toiminnan uudelleenorganisoinnilla tarkoitetaan yrityksen organisaatiorakennetta koskevia järjestelyjä ja uudistuksia. Tutkimusaihetta lähestytään käsittelemällä ensin yksilökohtaisia ja organisatorisia tekijöitä, jotka toimivat perustana sille, miten työntekijä kokee muutoksen. Sen jälkeen sensemaking-teorian avulla perehdytään siihen, miten työntekijä tulkitsee muutosta. Viimeiseksi tarkastellaan muutoksen ja sensemakingin affektiivisia, kognitiivisia ja toiminnallisia seurauksia. Tutkimusote on laadullinen, sillä tutkimuksessa pyritään kartoittamaan työntekijöiden kokemusmaailmaa ja tulkintoja muutostilanteista. Tutkimuksen empiirinen osuus suoritettiin suuressa IT-alan yrityksessä, jossa tapahtuu jatkuvasti paljon muutoksia. Tutkimusaineisto kerätiin haastattelemalla organisaation työntekijöitä kasvotusten. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, jotta niissä jäi mahdollisimman paljon tilaa haastateltavan ajatuksille ja kuuntelemiselle. Aineiston analyysissa käytettiin teemoittelua ja tyypittelyä. Vastauksena tutkimuskysymyksiin muodostettiin neljä muutokseen suhtautumisen profiilia. Profiilit ovat rationaalinen muutosten toteuttaja, sitoutunut ja maltillinen organisaation edun ajattelija, sitoutumaton muutoksen välttelijä ja muutoksen vastustaja. Mallit muodostettiin tyypittelemällä esiinousseita olennaisia teemoja, yksilökohtaisia taustatekijöitä, organisatorisia tekijöitä, sensemakingia sekä affektiivisia, kognitiivisia ja toiminnallisia reaktioita.
Keywords: muutos, organisaatio, organisaatiomuutokset, työntekijät, tulkinta, sensemaking