Tyttöjen murrosiän aikataulun vaikutus aikuispituuteen - Landvik, Fanni (My University, 2022)
Murrosikä alkaa tytöillä keskimäärin 8–13-vuotiaana. Murrosiässä rinnat alkavat kehittyä, häpykarvoitus alkaa kasvaa ja pituuskasvu kiihtyy. Kasvupyrähdys tytöillä alkaa yleensä noin 10–11-vuotiaana. Kuukautiset alkavat keskimäärin 13-vuotiaana. Aiemmin on ajateltu, ettei murrosiän aikataululla ole merkitystä aikuispituuteen, mikäli se on normaalivaihtelussa, mutta vastakkaisiakin tutkimustuloksia on julkaistu. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tyttöjen murrosiän aikataulun vaikutusta aikuispituuteen. Aikaisemmista tutkimuksista poiketen otimme myös vanhempien pituudet huomioon. Tutkimuksen aineisto koostuu 287 turkulaistytöstä, joita on seurattu 7 kuukauden iästä 20-vuotiaaksi asti. Lasten ja nuorten murrosiän kehitystä on seurattu tutkimuksen ajan tiheästi. Tutkittavat jaettiin murrosiän aikataulun mukaan kuuteen vuoden mittaiseen ryhmään kuukautisten alun perusteella. Aikaisimmassa ryhmässä kuukautiset alkoivat 10–11-vuotiaana ja viimeisimmässä 15–16-vuotiaana. Aikuispituuksia verrattiin ryhmien välillä. Tuloksessa otettiin huomioon vanhempien pituudet. Tässä aineistossa murrosiän aikataululla ei ollut merkitystä aikuispituuteen, jos murrosikä osui normaalivaihteluun eli kuukautisten alku välille 10–16 vuotta (p=0,32). Vanhempien keskipituudet eivät eronneet merkitsevästi ryhmien välillä (p=0,61). Murrosiän aikataulu oli aikaisempi niillä tytöillä, joilla BMI oli korkea. Tuloksemme olivat linjassa aiempien tutkimusten kanssa.
Keywords: murrosikä, pituuskasvu, aikuispituus, BMI