Konsumerismin tuska ja olemisen sietämätön keveys – Hyvinvointi- ja ympäristönäkökulmat elämäntavan yksinkertaistajien verkkokeskusteluissa - Ronkainen, Tuuli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee elämäntavan yksinkertaistamista kulutuskulttuurin piiriin kuuluvana, mutta myös tämän toimintatapoja ja arvomaailmaa kyseenalaistavana yksilöllisenä elämäntaparatkaisuna. Ilmiöön liittyvän teoriakirjallisuuden perusteella yksinkertaistajia motivoivat eritoten elämäntavan ekologisuus ja yksilölliseen hyvinvointiin liittyvät seikat. Näiden pohjalta tutkimus selvittää Redditin Simpleliving-foorumin keskusteluaineistoa hyödyntäen, millaista roolia hyvinvointi- ja ympäristöseikat esittävät vapaaehtoisen vaatimattoman elämäntavan edustajien elämänvalintoihin ja kulutustoimintaan liittyvissä pohdinnoissa. Tämän lisäksi tutkimus tarkastelee sitä, millaisia teemoja viestiketjuissa käsitellään, ja kuinka elämäntaparatkaisua perustellaan ja sen puolesta puhutaan. Tutkimusaineiston perusteella yksinkertaistajille erityisen tärkeitä teemoja ovat kulutuskulttuuri, raha, tavara ja omistus, työ, ura ja toimeentulo, metakeskustelu ja elämäntavan määritelmät, asuminen ja liikkuminen sekä ICT ja media. Yksinkertaistajilla on selvä ekologisen kuluttajan identiteetti, jota he pitävät yllä tekemällä ympäristöystävällisiä ostopäätöksiä sekä vähentämällä ja torjumalla kulutustaan. Vaikka yksinkertaistajien toimintatavat täyttävät ekologisen kulutuksen tunnusmerkit, tutkimusaineistossa ympäristöaiheet ilmenevät harvoin, mitä on mahdollista selittää elämäntapaan sisältyvällä ympäristövastuun taustaolettamuksella. Hyvinvointinäkökulma esittää sen sijaan huomattavan keskeistä roolia yksinkertaisen elämäntavan pohdinnoissa. Keskusteluaineistossa korostuu ajan ja elämänsisällön priorisointi suhteessa rahaan ja materiaan, kaiken turhan karsiminen elämässä tärkeiden asioiden tieltä ja onnellisuuden pyrkimys omien valintojen motiivina. Yksinkertaistajille on tärkeää refleksiivinen suhde omiin olemisiin ja tekemisiin, ja yhteiskunnan hyvän elämän normiin suhtaudutaan välinpitämättömästi tai jopa vihamielisesti. Onnelliseen elämään liittyvät pohdinnat ohjaavat yksinkertaistajien toimintaa ja suhtautumista, oli kyse sitten asumisesta, ostamisesta työstä tai internetin käytöstä.