ESG:n vaikutukset sijoituspäätöksissä - Kangasniemi, Konsta (My University, 2025)
Tämä kandidaatin tutkielma tarkastelee ESG-tekijöiden vaikutusta sijoittajien päätöksentekoon, sekä sitä, mitä hyötyjä ja riskejä ESG-integrointi tuo sijoituspäätöksiä tehdessä. ESG-integroinnin sijoituspäätöksissä suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenen aikana ilmastonmuutoksen ja lainasäädännön kehityksen seurauksena. Tutkielmassa tarkastellaan, mitä eroa on vastuullisella ja eettisellä toiminnalla, ja miten sidos¬ryhmäteoria on ollut muovaamassa tätä kehitystä. Teoreettisena taustana työssä toimii sidosryhmäteoria ja moderni portfolioteoria, ja pyrkii selittämään miksi sijoittajat käyttävät ESG-integrointia omissa sijoituspää¬töksissään. Tutkielman tutkimuskysymyksinä ovat: Miten ESG vaikuttaa sijoittajien päätöksentekoon, ja mitkä ovat ESG-integroinnin tuomat hyödyt ja riskit sijoituspäätöksissä? Tutkimus toteutetaan kvalitatiivisena, kä-siteanalyyttisenä kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostuu olemassa olevasta tutkimuskirjallisuudesta, rapor¬teista, jotka käsittelevät ESG-tekijöiden kehitystä, vaikutusta sijoituskäyttäytymiseen ja vastuulliseen liiketoi¬mintaan. Tutkielma osoittaa, että ESG-integroinnilla on kasvava ja monipuolinen rooli sijoituspäätöksissä. ESG-integrointi voi parantaa sijoittajien kykyä tunnistaa pitkän aikavälin riskejä ja rakentaa tasapainoisempia sijoituksia riskin ja tuotto-odotusten suhteen. Samalla kuitenkin standardoimattomuus, ESG-pisteiden arviointi tulosten vaihtelevuus ja viherpesun riskit heikentävät ESG-tiedon vertailtavuutta ja luotettavuutta. ESG-integroinnin merkityksen kasvaessa on entistä tärkeämpää kehittää läpinäkyvää ja yhdenmukaista raportointia, jotta sijoittajat voivat arvioida vastuullisuutta, tuottoa ja riskiä osana sijoituspäätöksiään.
Keywords: ESG, vastuullisuus ja sijoituspäätökset