Pehr Kalmin Amerikan matkan tulosten merkitys biologia-tieteelle - Petter Portin (Porthan-Seura, 2022)
Pehr Kalmin Pohjois-Amerikan matkan tulokset biologia-tieteen kannalta voidaan ryhmitellä kuuteen ryhmään. Nämä ovat: 1) Systemaattista kasvitiedettä koskevat havainnot, 2) Dendrologiset havainnot, 3) Eläintieteelliset havainnot ja tutkimukset, 4) Lääketieteelliset havainnot, 5) Nykyaikaisen ympäristöhistorian ja -politiikan kannalta relevantit havainnot ja 6) Amerikasta tuodut kasvit ja niillä tehdyt viljelykokeet. Kaikista näistä aihepiireistä Kalm teki merkittäviä havaintoja ja tutkimuksia, joita tässä tutkielmassa selostetaan lyhyesti pannen painoa niille tutkimuksille, joita meillä on aiemmin käsitelty vain vähän.