Kammesta kiertäen : Autoetnografinen tutkimus kampikoneiston valmistuksesta - Tolmunen, Timo; Virkkunen, Niko (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tehtävänä on selvittää, onko mahdollista saavuttaa perustaidot moottorin rakennukseen luetun materiaalin, sekä itsenäisellä harjoittelulla ilman konkreettista opetusta ja miten oman taidon kehittyminen näkyy prosessin aikana. Tutkimuksen lähtökohtana oli tutkijoiden oma mielenkiinto moottorin rakennuksessa sekä miten omat taidot kehittyvät tietyn moottorin osan suunnittelussa ja valmistuksessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena autoetnografian keinoin tutkijoiden itse ollessa tutkimuksen kohteena. Tutkijat selvittivät luetun materiaalin kautta mitä moottorin suunnittelu ja valmistaminen vaatii. Tutkimusaineistona toimi tutkijoiden päiväkirjojen pohjalta litteroidut kommentit Kommentit analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Analyysiluokat koottiin teorian pohjalta. Tutkimuskohde valikoitu moottorin suunnitteluun ja tietyn moottorin osan valmistukseen sen laajuuden vuoksi. Tällaisen kokonaisuuden toteutuksessa on huomioitava hyvin paljon erilaisia näkökulmia ja toteutusvaihtoehtoja. Tutkimuksen tuloksista tuli esille, että tutkijat pystyivät valmistamaan kampikoneiston ilman konkreettista apua ainoastaan harjoittelemalla ja luetun materiaalin perusteella. Oman taidon kehittyminen näkyi tuotteen lopputuloksessa sekä sen aikana. Virheiden tapahtuessa reflektoidaan omaa toimimista ja pohditaan, miten toiminta muuttuu tällaisissa tilanteissa. Tuloksia voidaan hyödyntää, kun mietitään oman taidon kehittymistä käsityön kontekstissa. On hyvä miettiä omaa kehittymistä ja mistä eri osa-alueista koko prosessi koostuu. Tulokset eivät ole suoraan verrattavissa ja yleistettävissä muihin samankaltaisiin tutkimuksiin, sillä tutkittavien määrä oli verrattain pieni. Laajemman kuvan oman taidon kehittymisestä saisi tutkittavien ihmisten määrää lisäämällä.
Keywords: polttomoottori, kampikoneisto, tuotesuunnittelu, osaamisen kehittyminen, autoetnografia, tutkiva oppiminen